IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди инвестиционния рейтинг на Испания

Агенцията се аргументира с изкупуването на испански ДЦК от ЕЦБ и провеждането на необходимите структурни реформи в страната

11:15 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's потвърди инвестиционния рейтинг на Испания

Международната рейтингова агенция Moody`s остави без промяна дългосрочният кредитен рейтинг на Испания на ниво Ваа3 с негативна перспектива, се посочва в нейно съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Рейтингът на Испания остава с инвестиционен статут въпреки опасенията, че той може да му бъде отнет. През миналата седмица международната рейтингова агенция Standard & Poors понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната с два пункта до ВВВ- от ВВВ+, оставяйки го също на една стъпка над неинвестиционното ниво.

От Moody's отбелязват, че върху решението са повлияли няколко положителни промени от юни насам. По-конкретно изкупуването на испански държавни облигации от Европейската централна банка е позволило да бъде понижен значително рискът да бъде блокирана възможността на правителството на страната да набира средства на кредитните пазари.

От агенцията добавят, че Испания най-вероятно ще се обърне скоро към Европейския механизъм за стабилност за официална помощ.

Освен това според оценките на анализаторите на Moody's испанското правителство провежда необходимите структурни реформи за стабилизиране на нивото на бюджетния дефицит, а продължаващото преструктуриране на банковия сектор може да повиши нивото на доверие към него от страна на пазарите.

„Съвместните действия на властите в еврозоната, ЕЦБ и испанското правителство трябва да позволят на Испания да търси средства от пазара на приемлива цена, което ще позволи да се стабилизира нивото на държавния дълг", посочва Moody's.

"Същевременно негативните събития в еврозоната – например липсата на напредък в реформирането на бюджетните, икономическите и контролиращите институции в еврозоната, както и евентуално излизане на Гърция от валутния съюз – могат да доведат в бъдеще до понижаване на испанския рейтинг“, се изтъква в съобщението на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още