IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s: Испанските банки се нуждаят от 105 млрд. евро

Сумата, обявена от испанското правителство, е по-ниска от тази, която според нас е необходима при неблагоприятен сценарий, изтъква агенцията

11:36 | 02.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанските банки са изправени пред капиталова дупка, която може да се разшири до 105 млрд. евро – сума почти два пъти по-голяма от тази, която правителството в Мадрид обяви миналата седмица, се посочва в анализ на Moody’s Investors Service, цитиран от Bloomberg.

Испанските банки вероятно ще потърсят капиталова инжекция в размер на 70 млрд. до 105 млрд. евро, за да абсорбират загуби и да задържат капиталовата си адекватност над заложения от банковите регулатори праг, изтъкват анализаторите на Moody’s.

Тази сума надхвърля установения в края на миналата седмица недостиг от 53,7 млрд. евро, след като Мадрид обяви резултатите от стрес тестовете в банковия си сектор, проведени от консултантската компания Oliver Wyman и обхващащи 14 институции.

„Сумата, посочена от испанското правителство, е по-ниска от тази, която според нас е необходима за стабилизирането на испанските банки, при неблагоприятните и крайно неблагоприятните ни сценарии“, коментират анализаторите на  Moody’s.

„Ако пазарните участници са скептични за стрес тестовете, негативната нагласа може да подкопае правителствените усилия за възстановяване на доверието в платежоспособността на испанските банки“, допълват те.

Испанските банки понесоха загуби за над 180 млрд. евро, свързани с колапса на пазара на недвижими имоти в страната. През февруари и май правителството принуди институциите да признаят загуби по лоши ипотечни кредити за 84 млрд. евро.

Когато става въпрос за 53,7 млрд. евро, са отчетени все още неприключилите сливания, както и отсрочените данъчни активи, се посочва в изявление на испанската централна банка и министерството на финансите в Мадрид, публикувано на 28 септември.

Без тези фактори финансовата дупка би достигнала 59,3 млрд. евро. Сумата е по-малка от  установените през юни 62 млрд. евро.

Въпреки че много от условията в стрес тестовете са консервативни, някои от тях могат да бъдат поставени под въпрос, се посочва в изявлението на Moody's.

В тестовете е използвано съотношение на капиталова адекватност от 6%, докато рейтинговата агенция работи с между 8% и 10%. За сравнение съотношението, използвано от Ирландия при нейните тестове беше 9%.

Изследването разкри дефицити при 7 испански банки, включително Banco Santander SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA и Banco Sabadell SA. Bankia, национализираната банка, има дефицит от 24,7 млрд. евро, докато Banco Popular Espanol SA - 3,22 млрд. евро.

Вчера акциите на Banco Popular  изгубиха над 6%, след като компанията обяви, че ще се опита да набере 2,5 млрд. евро от продажбата на акции и отложи раздаването на дивиденти за октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 31 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Явно алчността е по-силна от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
въпросът е много правилен.ако бяха провизирали повече средства в периода на кредитния бум нито цените на жилищата щяха да са такива нито лошите кредити щяха да са толкова нямаше да вземат разбира се толкова комисионни,но основния въпрос е защо не могат да бъдат накарани да поемат отговорност материална за това което са надробили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
А дали всичко това може да продължава вечно? Много се съмнявам. Защото ако пари можеше да се печатат така безогледно и безотговорно на тази планета отдавна никой нямаше да работи. Освен това вече са правени такива опити и всички са завършвали печално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Предлагам промяна в тълкуването и смисъла на следните думички, ако участват в контекст свързан с финанси:набере, набиране, набра, нуждая, нужда, необходимост, капитализация, и т.н. Да се заменя с откраднат, крадат, кражба.Пример: Испанските банки трябва да откраднат 105 млрд. евро от хората. Гръцката банкова система трябва да открадне още 30 млрд. евро за кредита на Гърция. Банкерите в Исландия трябва да откраднат 90 млрд. от 360 000 население, ОПА тука в Исландия ги осъдиха банкерите и вкараха в затвора за това. Други примери: Кражба извършиха няколко големи банки в САЩ те откраднаха за 2 години 16 трлн. долара от хората. Виж отчетите на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Браво! Европа ще започне да се оправя, когато подобни мнения започнат да се чуват от представители на ЕК! Когато икономиката напусне борсите и се върне в заводите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
апетита изпревари разума. изобщо не ги боли кой ще фалира и кой не, те имат шапката на правителствата, ЕЦБ, МВФ и подобни престъпни организации, която им гарантира, че дори да не остане жив човек да им плаща лихвите, ще има печатница да им ги напечата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Защо ши*аните банкери постоянно се нуждаят от нещо Защо когато икономиката беше в подем те раздаваха кредити като бесни Обикновените хора можеше да не знаят но те със сигурност трябваше да знаят че икономиката освен нагоре се движи и надолу Че след бум на пазара на труда следва много висока безработица р Раздаваха като малаумни кредити защото и бонусите им нарастваха до небето Те прилапаха бонусите а сега обикновените данъкоплатци ще им помагат за да ги спасяват и да не фалират И всичко това защото се е създала психозата - "Твърде голям за да фалира " и използваики това те постоянно ни плашат с депресия за да могат да оцелеят и да продължат да лапат бонуси Същото е и в България Попитаите ги тези умници банкерите защо въпреки че имаха опита на положението във Испания и Португалия защо допуснаха тази строителна вакханалия и във България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още