IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкерите тласкат Испания към искане на помощ

Правителството трябва да поиска кредити от Европейския съюз, уверен е шефът на Института за международни финанси

15:02 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Банкерите тласкат Испания към искане на помощ

Испания трябва максимално бързо да поиска финансова помощ от Европейския съюз. Това заявява генералният директор на Института за международни финанси (ИМФ) Чарлз Далара, пише Франс прес.

"Мисля, че вместо да гледа на молбата за помощ като на някаква пречка за правителството, на нея трябва да се гледа като на признание за постигнатото досега", отбелязва ръководителят на организацията, обединяваща най-големите световни банки.

"Испания въведе тежки мерки за икономии по време на правителството на Мариано Рахой и не мисля, че една програма за европейска помощ, която може да включва и Международния валутен фонд (МВФ), би довела до много повече задължения", допълва той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи през септември програма за изкупуване на държавен дълг, за да бъде подкрепена по-специално Испания, но за целта Мадрид трябва първо да отправи искане към европейските спасителни фондове.

Страната продължава да отказва да подаде такова искане, опасявайки се от тежките условия, които могат да й бъдат наложени, като смята, че пазарите са достатъчно успокоени от обявената от ЕЦБ програма.

В понеделник Мариано Рахой увери, че такова искане "не е абсолютно необходимо засега".

Евентуална европейска помощ би била от полза както за Испания, така и за Европа като цяло, настоява от своя страна Чарлз Далара. Според него темпът на бюджетно оздравяване в Испания може би е прекалено бърз.

"Парадоксът от последните четири месеца е, че в контекст на влошаване на икономиката доверието към страната се е подобрило благодарение на обявените от ЕЦБ планове", изтъква Далара, като предупреждава, че този благотворен ефект може да не продължи дълго без външна помощ за страната.

"При липса на мащабен план в подкрепа на Испания има сериозен риск пазарите да реагират отрицателно на тази ситуация", отбелязва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още