IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на водещите британски фирми с 25% ръст на доходите за последната година

Нарастването на доходите се дължи на увеличената стойност на активите в дългосрочните мотивационни планове на компаниите

12:02 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мениджърите на едни от най-големите британски компании се радват на ръст на доходите от над 25% през последната година, пише BBC.

Изследване на Incomes Data Services разкрива, че през 2012 г. шефовете на най-големите компании на острова са  получили възнаграждение от средно 4 млн. британски лири.

Според данните заплатите и бонусите на висшия мениджмънт обаче не са били увеличени. Нарастването на доходите всъщност се дължат на увеличената стойност на активите в дългосрочните мотивационни планове, които до голяма степен замениха бонусите в кеш през последните години.

Изследването включва директорите на 100-те най-големи британски компании листнати на Лондонската фондова борса за периода до юни 2012 г.

Данните разкриват още, че ръстът на заплатата в кеш и бонусите е почти прекъснат - заплатите на мениджърите се индексират единствено спрямо инфлацията, а бонусите се понижават.

Въпреки това доходите на изпълнителните директори са нараснали с почти 27%, което се дължи на дългосрочните мотивационни планове в акции.

Подобни планове, които се прилагат в 90% от водещите компании, имат за цел да приравнят бонусите към възвращаемостта, която имат акционерите, коментира Джонти Блум, анализатор на BBC.

На фона на рецесията от последните години, възнаграждението на много изпълнителни директори е нараснало значително в резултат на възстановяването на фондовите пазари.

Дългосрочните годишни мотивационни планове в акции са се увеличили до средно 983 хил. лири за директорите на отдели и 1,6 млн. лири за изпълнителните директори.

Изследването разкрива, че мотивационните планове често се калкулират въз основа на представянето на съответната компания спрямо нейните конкуренти, а не спрямо историческото и представяне.

Това означава, че мениджърите могат да получат добро възнаграждение, дори ако компанията е на загуба, стига тя да се справя по-добре от конкурентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още