IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоренцо Бини Смаги: Испания спешно се нуждае от спасителен план

Испанците трябва да съживят икономиката си и единственият начин е да потърсят подкрепата на ЕЦБ, коментира бившият директор на банката

19:47 | 12.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лоренцо Бини Смаги, бивш член на борда на директорите на Европейската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лоренцо Бини Смаги, бивш член на борда на директорите на Европейската централна банка. Снимка: Ройтерс

Гърция има нужда от повече време, за да приложи бюджетните икономии и да изплати дълговете си, докато Испания трябваше да е поискала спасителна програма „още вчера“, коментира Лоренцо Бини Смаги, бивш член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от CNBC.

Испания не трябва да губи повече време и трябва да потърси подкрепата на Европа, казва Бини Смаги.

„Те трябва да съживят икономиката си като понижат лихвите по облигациите, които издават. Единственият начин е да потърсят подкрепата на ЕЦБ“, коментира той, допълвайки, че Испания е трябвало да направи това още „вчера“.

ЕЦБ обяви програмата си за изкупуване на облигации през септември.

Испанската икономика е в рецесия, а безработицата в страната е над 25%. До този момент испанският премиер Мариано Рахой обаче отказва да потърси помощта на ЕЦБ поради условията, които ще трябва да изпълни Мадрид.

„Трябва да спечелите от подкрепата на ЕЦБ, а за да направите това трябва да кандидатствате за програмата“, казва Бини Смаги, допълвайки, „че икономиката на страната вече има нужда от подобна програма“.

„Когато имате икономика, която е в рецесия, лихвите трябва да са доста по-близки до тези в Германия, отколкото са сега в Испания“, изтъква Бини Смаги. „Испания вече е в рецесия, бизнес активността е замряла, а потреблението е в стагнация. Те трябва да съживят икономиката си и единственият начин да направят това е да бяха потърсили помощ още вчера“.

„Докато лихвените проценти остават толкова високи, е много трудно за бизнеса и домакинствата да обслужват дълговете си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
asesina06
преди 11 години
Проблемът е, че не могат да се примирят с намалението на цените на имотите, банките лека полека свалят цените, но на имотите, които никой не иска. А частните инвеститори си държат имотите, давайки ги под наем, убедени,че цената ще си остана пак висока след 2 години.Друг проблем са и държавните служители, които не могат да бъдат съкратени. Те имат невероятно високи заплати, добри привлегии и идеално работно време. Съкращенията, които Рахой не иска да прави би засегнало точно тях, а това означава провал на управлението му.А за безработицата, какво би могло да се направи в страна, приемала години наред имигранти от най ниска класа? Те остават там дори без работа, тъй като знаят, че е по добре в Испания отколкото да се върнат у дома си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Испанците трябва да осъзнаят / се примирят с 2 неща:1.Имотите им, предимно ваканционни, са надценени с около 50%, понастоящем;2.По-важно, не може да предлагаш на населението да работи само 8 месеца в годината, ако така иска, и да нямаш официална безработица 25%. Пълен ***, една от малкото държави в света при която официалната безработица е по-малка от реалната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още