IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата не стигна до решение за банковия надзор

Има политическа воля за споразумение, но трябва още малко време, заяви финансовият министър на Кипър Васос Сиарлис

23:06 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата не стигна до решение за банковия надзор

Министрите на финансите на държавите от ЕС не успяха да се споразумеят за създаването на единен орган за банков надзор. Един от основните въпроси, по които има разногласия, е обхватът на надзора. Преди няколко месеца министрите поеха ангажимент до края на тази година да бъдат положени основите на този орган, за да може той да заработи още от 2013 година.  

Финансистите ще продължат разговорите си за банковия надзор идната седмица. Според Васос Сиарлис, финансов министър на Кипър, който председателства сега Евросъюза, има политическа воля за постигане на споразумение, но трябва още малко време.

То обаче е ограничено от предстоящата среща на върха на Евросъюза на 13 и 14 декември от една страна и от друга - от намерението надзорът да заработи от догодина. Това беше договорено, когато се реши да има подобна структура.

Органът за банков надзор ще е под шапката на Европейската централна банка. С неговото създаване се цели да се върне доверието в затъналата в криза еврозона. В същото време се прави стъпка към банков съюз.

Тук е един от спорните моменти между Берлин и Париж. Германия смята, че много от малките германски банки трябва да са извън обхвата на надзора. Франция и други държави настояват банковият надзор да се простира върху всичките 6000 банки, действащи в еврозоната.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още