IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се споразумя за банковия надзор

ЕЦБ ще наблюдава всички банки в региона, но се запазва надзорът на националните регулатори над малките местни банки

10:34 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната се споразумя за банковия надзор

Лидерите на държавите от еврозоната се споразумяха за общия надзор над банките в еврозоната, но не постигнаха съгласие за директната рекапитализация на финансовите институции със средства от постоянния спасителен фонд на европейския валутен блок, пише FT

Директната рекапитализация на банките със средства от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) е ключова за Испания, тъй като в момента тя трябва или да поиска пълен спасителен пакет, или сама да намери близо 60 млрд. евро, за да се справи с недостига на капитал за банките. Ако обаче ЕСМ поеме процеса, няма да се увеличи дълговото бреме за Мадрид, отбелязва изданието.

Съгласно споразумението Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдава всичките 6 хил. банки в европейската валутна общност.

По настояване на Германия обаче, и с компромис от страна на Франция, се прие, че националните регулатори ще продължат да носят отговорност за малките местни банки, а ЕЦБ ще има правото да се намесва при необходимост.

До края на годината ще бъде готова законовата рамка за новата система на банковия надзор в еврозоната. Предстои тя да бъде подготвена от финансовите министри на държавите, приели единната валута, съобщи президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой.

Според президента на ЕЦБ Марио Драги новият банков надзор в еврозоната може да започне да действа ефективно 6-12 месеца след приемането на нормативната рамка. По настояване на Германия дотогава няма да се правят директни капиталови инжекции в банките със средства от ЕСМ.

Френският президент Франсоа Оланд настояваше пряката рекапитализация на банките да бъде приета и да започне да действа през първото тримесечие на 2013 г.

В крайна сметка надделя позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която поиска новата система за банков надзор да заработи ефективно, преди да се стигне до директни капиталови инжекции за затруднени банки.

Ромпой каза, че предстои да се предприемат и други стъпки, които да придвижат напред създаването на банков съюз – хармонизация на националните законодателства, както и изграждането на единна схема за гарантиране на депозитите.

След заседанието на лидерите на страните от еврозоната стана ясно още, че държавите извън еврозоната също могат да се присъединят към новата надзорна рамка, като ще получават еднакво третиране и представителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Не могат да се договорят кой и за кого да печета пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още