IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подхваща отклоняването от данъчно облагане

Великобритания ще направи темата приоритет при председателството си в Г-8 през 2013 г. и ще лобира по въпроса в ОИСР заедно с Германия и Франция

17:04 | 06.12.12 г.
ЕС подхваща отклоняването от данъчно облагане

Европейската комисия обяви серия от предложения, насочени към борба със „скандалната загуба на толкова необходимите приходи“, от която страдат държавите-членки на Европейския съюз заради укриването на данъци и използването на вратички в законите за избягването им, съобщи ВВС.

Мерките ще включват по-твърдо отношение към данъчните убежища и начини за ликвидиране на празнините в данъчното законодателство.

Някои големи компании напоследък се възползваха от подобни празнини, за да избегнат плащането на данъци за милиони евро, като от ЕК отбелязаха, че всяка година в ЕС се спестява плащането на около 1 трлн. евро чрез укриване или избягване на плащането на данъци.

„Макар че държавите-членки трябва да затегнат мерките срещу укриването на данъци на национално ниво, само едностранните решения няма да осигурят нужния ефект“, заяви европейският комисар за данъчната политика, митническия съюз, одитите и борбата с корупцията Алгирдас Шемета.

„На един общ пазар и при глобализирана икономика несъответствията на национално ниво и празнините се превръщат в играчка за онези, които търсят начин да избегнат плащането на данъци. Поради тази причина една по-силна и сплотена позиция на ЕС спрямо укривателите на данъци и на онези, които  им съдействат, е от съществено значение“, добави той.

Пакетът от мерки включва две основни препоръки. Първата „окуражава“ държавите-членки да установяват данъчните убежища и да ги включват в „национални черни списъци“. Планирани са и мерки за убеждаване на подобни данъчни убежища да прилагат законодателството на ЕС.

Втората препоръка предвижда начини държавите-членки да се справят с различни типове правни техники и празнини, използвани от компании за плащането на по-ниски данъци.

Страните от ЕС ще трябва да приемат общо Главно правило срещу злоупотребите, чрез което ще могат да пресекат схемите за изкуствено избягване на плащането на данъци и да облагат съществена част от печалбите, посочват от ЕК.

Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още