IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС пак призовават за засилване на икономическата координация

Предлага се постепенно да бъдат отнемани правомощията на националните парламенти, особено когато се обсъждат въпроси от общ интерес за еврозоната

17:22 | 06.12.12 г.
Лидерите на ЕС пак призовават за засилване на икономическата координация

Водещите европейски дипломати днес представиха план за засилване на координацията и сближаването в Европейския съюз, предаде АП.

Председателят на Съвета на Европейския съвет Херман ван Ромпой, заедно с лидерите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Еврогрупата, призова 27-те държави-членки на еврообщността да обединят своите финансови и парични политики.

В представения днес доклад се посочва, че е необходимо „да се отиде по-далеч и да се въведе по-силна рамка за координация, сближаване и прилагане на политиките“.

Предлага се след 2014 г. Европа да има завършен централизиран орган, който да абсорбира икономическите шокове.

Освен това по същото време страните от еврозоната трябва да започнат да взимат общи решения по въпросите за националните бюджети и да засилят координацията на икономическите политики, по-специално в областта на данъчното облагане и заетостта, посочва се в доклада.

Предвижда се постепенно да бъдат отнемани правомощията на националните парламенти, особено когато се обсъждат въпроси от общ интерес за еврозоната.

Докладът ще бъде използвана като отправна точка за дебат следващата седмица, по време на срещата на върха на правителствените лидери на държавите от ЕС.

Предложението обаче е в конфликт с националните интереси на някои държави от Еврообщността, отбелязва информационната агенция.

Защитниците на суверенните правомощия на държавите от ЕС имат опасения, свързани с прехвърлянето на още правомощия към Брюксел.

Малко вероятно е докладът да срещне одобрението на Германия, която има най-голям принос за спасителните фондове на еврозоната. Със сигурност предложението няма да бъде одобрено и от Великобритания, която традиционно се противопоставя на прехвърлянето на суверенитет към Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още