IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кинг предупреждава за рисковете от манипулиране на валутните курсове

Устойчивото възстановяване на глобалната икономика засега се оказва трудно постижимо, коментира управителят на Английската централна банка

13:10 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Мървин Кинг заяви, че групата на страните от Г-20 трябва да възобнови усилията си за справяне с глобалните дисбаланси, тъй като все повече страни са започнали да използват валутните курсове като основен инструмент на монетарната си политика, пише Bloomberg.

След като договориха програма за икономически стимули през 2009 г. „страните от Г-20 не предприеха по нататъшни стъпки за ребалансиране на глобалната икономика“, коментира Кинг. „Моите опасения са, че през 2013 г. ще станем свидетели на ръст на активно управляваните валутни курсове като алтернатива на вътрешната монетарна политика“.

В обзор на финансовата криза и реакцията на централните банки след 2008 г. Кинг изтъква, че валутните дисбаланси, които доведоха до глобална рецесия, все още са на лице. Той повтори и призива си за по-решителни действия.

Що се отнася до глобалната икономика „коректно е да признаем, че устойчивото възстановяване засега се оказва трудно постижимо“, допълва той.

Кинг прогнозира, че през 2013 г. условията във Великобритания вероятно ще са по-добри, както и че натискът върху потребителите „вероятно ще отслабне с напредването на годината“.

Кинг, който ще се пенсионира през юни, заяви, че е уверен, че щатските законодатели ще постигнат сделка, за да избегнат така наречената фискална пропаст, пред която е изправена американската икономика в началото на следващата година.

На въпрос за управителя на канадската централна банка Марк Карни, който ще поеме ръководството на АЦБ от юни, Кинг коментира, че Карни „ще свърши страхотна работа“. Кинг изтъква, че е привърженик на прозрачността при изготвянето на прогнозите за основните лихвени проценти. Именно такъв е стилът на работа на Карни на сегашната му позиция.

„Никой не знае какво ще ни донесе бъдещето“, казва Кинг. „Ние в АЦБ нямаме кристална топка, която да ни позволи да предсказваме бъдещето. Просто не знаем какви решения ще вземем след 6 месеца, 12 месеца или 2 години“. „Това което според мен е важно, е да сме прозрачни в реакциите си на всичко което се случва“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още