IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на енергията от ВЕИ в ЕС през 2011 г. е бил 13,4%

Данните за България показват дял от 12,8%, като няма изменение спрямо 2010 г.

10:16 | 18.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Делът на енергията от ВЕИ в ЕС през 2011 г. е бил 13,4%

През 2011 година делът на потребената енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, достига 13,4% от общата, сочат предварителните данни на EurObserv`ER. Организацията е създадена с подкрепата на Европейската комисия.

През 2010 година делът на енергията от ВЕИ, потребявана в ЕС, е бил 12,5%, като причина за малкото увеличение на дела спрямо тогава е слабият ръст на потреблението на биогорива. 

Данните за България показват, че страната ни изпреварва поставените през 2009 година цели. През 2011 година произведената от ВЕИ енергия е 12,8% от общо потребяваната, а според европейските изисквания делът трябва да бъде най-малко 10,8%. От статистиката е видно още, че няма промяна в производствения дял през 2011 година спрямо 2010 година.

Енергията от ВЕИ стана причина за напрежение между производители и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) у нас. Според изявленията на шефа на комисията Ангел Семерджиев причината за поскъпването на тока в България е именно т. нар. "зелена" добавка към сметките ни, която отразява включването на мощностите към мрежата. 

Според оценките има прекалено голямо производство и за да бъде ограничен бумът, ДКЕВР въведе и по-висока такса за включване, която трябва да бъде платена от производителите на електроразпределителните дружества. Ангел Семерджиев коментира още и че България не се нуждае от "зелена" енергия, а само европейските директиви ни задължават да произвеждаме енергия от възобновяеми източници

До 2020 година България трябва да постигне 16% дял в потребяваната енергия от възобновяеми енергийни източници – вятърни централи, слънчеви панели или биомаса. Това задължение е записано в Директивата за възобновяемата енергия, според която в целия ЕС делът на енергията, произведена от ВЕИ, трябва да бъде 20% от общата.

Амбициозната цел на европейските чиновници освен това е до 2020 година енергийната ефективност да се покачи с 20% и същевременно потреблението на енергия в общността да намалее с 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! :lol:И вечер, когато се скрие слънцето, ще вечеряте на свещи с жената и децата, ще слагаш 2-3 буци *** в печката за през нощта и ще залостваш здраво вратата, защото из потъналият в тъмнина и дим голям град настъпва времето за фиеста на всякакви същества от царството на мрака.... ауууу..! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bigiadri
преди 11 години
Каква е тази простотия:че "България не се нуждае от "зелена" енергия" .Мечтая за времето ,когато да може да се види на повечето къщи слънчеви панели! Хората да си захранват сами с електричество и тези кожодери ЕРД да се скъсват от реклами и бонуси за да се включват към тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още