IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция представи банковата реформа

Смята се обаче, че промените в системата са минимални и не отговарят на препоръките на Европейския съюз

12:53 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция представи банковата реформа

Франция представи дългоочакваната си банкова реформа, предаде Ройтерс.

Френското правителство определи промените в банковия сектор като модел за останалата част от Европа въпреки мнението на критиците на кабинета, че президентът Франсоа Оланд не е спазил обещанието си да предприеме крути мерки за финансовия сектор, посочва агенцията.

Според новите изисквания до 2015 г. операциите на банките за собствена сметка трябва да бъдат отделени в самостоятелно финансирани звена, като същевременно са пощадени инвестиционните дейности и почти не се засяга проблемът с високия риск от тях. Предвижда се единствено засилване на регулацията на инвестиционното банкиране.

Възприетото решение е твърде далеч от препоръките на Европейския съюз, които бяха отправени през октомври и които призоваваха за строго отделяне на търговското от инвестиционното банкиране и контрол на риска.

Критиците на френското правителство определиха реформата като „минимална“. Според експерти промените няма да имат съществено въздействие върху дейността на банките, както и върху начина, по който те се управляват.

Банковата реформа във Франция се доближава повече до правилото Волкър в САЩ, отколкото до радикалната промяна на банковия сектор във Великобритания. Чрез запазването на модела на банкиране почти непокътнат френското правителство се отказа да налага тежки регулации, за да запази притока на средства към системата, коментира информационната агенция.

"Аз не искам да отслабя френската банкова система. Искам тя да бъде силна", коментира в тази връзка френският министър на финансите Пиер Московиси.

На пресконференция той посочи, че френският план може „да посочи пътя“ за подобни закони и на други места в Европа, като добави, че Германия също обмисля подобна реформа.

Управителят на френската централна банка Кристиан Ноайе защити банковата реформа и посочи, че тя е оптимална за състоянието на икономиката на Франция в момента.

Банковата асоциация в страната обаче предупреди, че промените ще предизвикат ръст на разходите на финансовите институции, което допълнително ще доведе до свиване на кредитирането. Според организацията банките вече са под изключително силен натиск във връзка с Базел ІІІ и по-високите изисквания за капитал и ликвидност.

Все още не е ясно дали разочарованието от банковата реформа във Франция няма да прерасне в тежка парламентарна битка при приемането на законопроекта, дебатите по който ще започнат в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още