IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's очаква стабилни рейтинги за 2013 г.

По-критично агенцията гледа към банките в Испания, Италия, Ирландия и Великобритания

19:03 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's очаква стабилни рейтинги за 2013 г.

След поредицата от банкови понижения през миналата година международната рейтингова  агенция Moody's сега е по-оптимистично настроена. „Ние очакваме, че рейтингите на финансови институции ще останат сравнително стабилни през 2013 г.", се казва в публикувания в четвъртък Global Banking Outlook. Предпоставка за това е, че дългова криза в еврозоната да не се затегне отново. Повечето институции са постигнали доста сериозен напредък в изчистването на счетоводните си баланси и увеличението на капитала, смятат експертите на агенцията. 

Банките обаче не могат да се успокоят напълно, защото банковият експерт на Moody's Грег Бауер вижда редица рискове за кредитния рейтинг: слабо глобално икономическо възстановяване, продължителни ниски лихвени проценти в западните страни, бавно връщане на доверието на инвеститорите във финансовия сектор и на многото регулаторни намеси напоследък.

Всичко това поставяло банките под значителен натиск. Във времена, в които финансовите институти почти не намират област на растеж, средата с ниски лихви може да накара някои отново да поемат по-големи рискове, за да правят пари. Освен това по-високите разходи за рефинансиране могат да подгреят отново битката за депозитите.

В Европа Moody's продължава да е особено критичен към финансовите институции в засегнатите от дълговата криза страни Испания, Италия и Ирландия, но също така и към банките във Великобритания. Тук лошите ипотечни кредити все още не са описани достатъчно добре. Надбавката за загубите не била достатъчна. "Тази стратегия на закупуване на време често се толерира от надзорните органи, забавя банките в предприемането на нов бизнес и представлява риск за кредиторите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още