IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите икономически данни подкрепиха европейските индекси

FTSE 100 се повиши до 6264,91 пункта - рекордна стойност от май 2008 насам

19:36 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добрите икономически данни подкрепиха европейските индекси

Насърчителни икономически данни от еврозоната и САЩ помогнаха на водещите европейски фондови пазари в четвъртък да приключат сесиите си с печалба.

След като разочароващите данни за производителя на iPhone Apple първоначално помрачиха настроението на фондовите пазари, те се оживиха заради януарските данни за икономическото доверие в промишлеността и в сферата на услугите на Еврозоната.

Силен тласък дойде в следобедните часове, защото не само седмичните молби за безработица в САЩ се оказаха насърчителни, но и по-важните ранни индикатори.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица са намалели с 5 000 до сезонно изгладените 330 000, достигайки ново най-ниско ниво от 5 години, стана ясно от съобщение на американското министерство на труда. Очакванията на анализаторите бяха за повишаване на молбите до 355 000.

Изпреварващият индикатор на Conference Board пък е нараснал с 0,5% през декември, надхвърляйки предварителните прогнози за ръст от 0,4%.

„Председателят на Фед заяви, че иска да види съществен напредък на пазара на труда, преди да започне да вдига крака от педала. Така че това не е достатъчно да ни докара дотам, но данните не са лоши“, заяви Джим Юорио, директор в TJM Institutional Services, визирайки Федералния резерв на САЩ и Бен Бернанке. През декември централната банка на страната обеща да запази нисък основния лихвен процент, докато безработицата не падне под 6,5%, а инфлацията не се ускори до над 2,5%.

„Графиката все още не ни дава повод за разпродажби на фондовия пазар с изключение на факта, че може да е малко стара“, добави той.

Индексът EuroStoxx 50 се повиши с 0,54 на сто до 2722,96 пункта и компенсира загубата от предишните дни. В Париж CAC 40 скочи с 0,70 на сто до 3 752,17 пункта. За лондонския индекс FTSE 100 повишението е дори от 1,09 на сто до 6264,91 пункта. Така той се повиши до рекордна стойност от май 2008.

Водещият германски индекс Dax приключи търговията с ръст от 0,53 на сто до 7748,13 пункта и така само на пет пункта от постигнатия в следобедните часове дневен пик. „Солиден пакет от икономически данни накара разочароващите данни на Apple да избледнеят", коментира търговец възходите и паденията на фондовия пазар днес.

Листнатите във Франкфурт на индекса Xetra акции на Apple се сринаха с осем процента. В следборсовата търговия в Ню Йорк акциите на най-голямата технологична компания в света се сринаха с около десет процента. В действителност въпреки рекордните продажби се увеличават съмненията за върховенството на производителя на iPhone.

По този начин много инвеститори са фокусирани върху ситуацията в еврозоната. Там изглежда, че частният сектор превъзмогна срива си в началото на годината. Съвкупният PMI индекс на производствената активност в еврозоната, изготвян от института Markit, е нараснал с един пункт през януари до 48,2 пунта. Това е най-високата стойност на показателя за последните десет месеца. "Това ще бъде наградено то пазара, разбира се", каза брокер.

На Dax сред победителите днес е Deutsche Bank с ръст от 2,63 на сто. Стачката на охранителния персонал на летищата в Кьолн/Бон и Дюселдорф са послужили за някои инвеститори за мотив да се разделят с акции на Air Berlin. Котираната на SDax авиокомпания загуби след 24%-ния ръст от предишната седмица 6,3 на сто от стойността си до 1,87 евро.

Като цяло подиндексите в Германия се представиха по-добре от Сините чипове. SDax достигна 5728,82 пункта и с ръст за седми пореден ден достигна рекорден обем. MDax се повиши с 0,4 на сто до 12 656,16 пункта, като по този начин за шести пореден ден отчита ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още