IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Европа не е свършила, предупреждават банкери и политици

Прекаленият оптимизъм е опасен, смята шведският финансов министър Андерс Борг

11:13 | 28.01.13 г. 2
<p>
	Заключението от Давос тази година е, че рисковете намаляват, доверието расте и няма самодоволство, така че поетият курс трябва да бъде запазен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заключението от Давос тази година е, че рисковете намаляват, доверието расте и няма самодоволство, така че поетият курс трябва да бъде запазен. Снимка: Ройтерс

Водещи банкери и финансови министри предупредиха, че кризата в Европа не е свършила, въпреки че еврото вече е стабилизирано. Според тях преодоляването на икономическите проблеми и високата безработица ще отнеме години, предаде Ройтерс.

След частна среща на водещи търговски и централни банкери, представители на правителствата и на синдикатите, проведена по време на форума в Давос, шведският финансов министър Андерс Борг коментира, че има ясно разделение между финансовите пазари, определено от състоянието на реалната икономика.

„Нивото на безработицата в Европа почти няма да се промени през тази година, растежът е в застой, реалните доходи не са помръднали почти никъде, а някои страни ще изгубят още няколко години в реформи на пазарите на труда“, посочи Борг.

„Много е опасно да се декларира, че кризата в Европа е свършила“, заключи той.

Андерс Борг е сред най-големите критици на функционирането на еврозоната и управлението на кризата от няколко години, отбелязва информационната агенция.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард отказа да говори пред журналисти след края на срещата.

Участниците в тазгодишното издание на форума обаче се обединиха около мнението, че настроенията са били много по-спокойни в сравнение с миналата година, когато надделя напрежението около спасяването на еврото.

Зам.-управителят на китайската централна банка И Ган посочи, че според него трябва да се обърне сериозно внимание на засилващия се протекционизъм и негативните последствия от паричната политика в САЩ, Япония, Великобритания и други страни.

„Протекционизмът е огромен проблем, както и количествените улеснения в развитите икономики, които създават несигурност на финансовите пазари по отношение на капиталовите потоци“, коментира И в интервю за Ройтерс.

„Има твърде много ликвидност, пренасищане с ликвидност в глобален план. Конкурентоно обезценяване със сигурност също е един аспект от тази политика, но срещу каква валута се провежда то?“, допълни той.

Европейски банкер, пожелал анонимност, коментира пред информационната агенция, че пазарите вече са се отърсили от оптимизма покрай преодолените рискове от разпад на еврозоната. „Кризата не е свършила и този оптимизъм е опасен“, каза той.

Заключението от Давос тази година е, че рисковете намаляват, доверието расте и няма самодоволство, така че поетият курс трябва да бъде запазен. Позитивните настроения се засилват от очакваното предсрочно погасяване на кризисните заеми за банките, които раздаде Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тази седмица се очаква банките да изплатят на ЕЦБ над 130 млрд. евро, което също ще е знак, че финансовата система си възвръща здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Господа банкери, господа политици. Вие пак нещо не сте разбрали. Кризата в Европа още не била свършила? Какво свършване - тя едва започва. Знам, че сте нетърпеливи да дойде пак времето на надуването на балони и да си правите каквото поискате, но сега започва времето на пукането на балоните. А балоните като се пукат те не са пълни с въздух а с л.., така че внимавайте много да не ви окъпят от глава до пети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Е щом банкери и политици ни казват ,че лошото не е отминало, ни остава само едно:- Да се борим за пълна забрана на банковото дело, като водещо до кризи,масово измиране и оскотяване и пълна забрана на лобизма в политиката (а дали не и самата политика) нима политика не може да се създава и от заети в други отрасли хора, които да се събират само когато се налага, а кобизма да се разглежда като углавно престъпление против населението на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още