IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Периферията на еврозоната се връща на инвеститорската карта

Страховете за бъдещето на валутния съюз се разсейват и към региона потичат инвестиции

11:22 | 29.01.13 г.
Периферията на еврозоната се връща на инвеститорската карта

Близо 100 млрд. евро частен капитал се е насочил към периферията на еврозоната в края на 2012 година. Като нетно вложение това се равнява на около 9 на сто от брутния вътрешен продукт на Испания, Италия, Португалия, Ирландия и Гърция, показва анализ на холандската банка ING.

Това е показателно за съживяването на инвеститорското доверие към региона и е пряко следствие от действията на Европейската централна банка и опитите на нейния ръководител Марио Драги да запази целостта на еврозоната, се казва в анализ на Financial Times.

Завръщането на капитала насърчава политиците да вярват, че кризата в еврозоната е свършила. Затова допринася и силното поскъпване на еврото от последните месеци.

Доказателство за смяната на настроенията са и данните на американската комисия за търговия с фючърси, които показват, че през миналата седмица трейдърите са имали най-бичите нагласи за еврото от 18 месеца насам. Така нетните дълги позиции в единната валута са стигнали най-високото си ниво от лятото на 2011 година досега.

Въпреки всичко обаче приливът на капитал към периферията на еврозоната е доста по-малък в сравнение с извадените от нея средства в разгара на кризата. За последните четири месеца според ING в региона са влезли 93 млрд. евро, но в предходните осем месеца са изтеглени 406 млрд. евро.

Това се равнява на близо 20% от БВП на петте държави от периферията на еврозоната. През 2011 година от тях бяха изтеглени други 300 млрд. евро.

„Все още има дълъг път за извървяване, но вече се наблюдава значителна промяна в тенденцията за изтегляне на капитал. Ако погледнете изтеглените през първите осем месеца на годината суми, картината е плашеща. Доверието се гради трудно и се губи лесно“, коментира Мартин ван Влит, икономист в ING.

В понеделник еврото достигна най-високото си ниво срещу долара от декември 2011 година насам на претеглена на базата на теглата на основните търговски партньори на еврозоната основа.

„Мечките спрямо еврото сякаш умряха в петък“, коментира Йенс Нордвиг от Nomura.

Предстои да видим колко дълго ще се запази доверието и дали възстановяването наистина ще се окаже устойчиво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още