IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlaxoSmithKline отчете спад на печалбата заради колебливите продажби в Европа

Продажбите на компанията на развиващите се пазари обаче са нараснали с 10%

18:37 | 06.02.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline обяви печалба преди данъци от 7,64 млрд. паунда за 2012 г., което представлява спад от 4% спрямо достигнатите през 2011 г. 8,2 млрд. паунда, съобщи ВВС.

Оборотът се е свил с 1% до 26,4 млрд. паунда, след като по-слабите от очакваното продажби в Европа, отчели понижение от 7%, нанесоха тежък удар върху резултатите на компанията като цяло. Продажбите на развиващите се пазари обаче са нараснали с 10% и сега са с принос от 26% в бизнеса на компанията, подчертаха оттам.

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант сър Андрю Уити описа оперативната обстановка като „предизвикателна“.

По думите на Уити GlaxoSmithKline „връща над 6,3 млрд. паунда на акционерите“, а има възможност и за представяне на 15 нови продукта през следващите 3 години, очакващи одобрението на регулаторните органи и успешно преминаване на клинични тестове.

Програмата на компанията за преструктуриране и понижаване на разходите има за цел да постигне икономии преди облагането с данъци от 1 млрд. паунда годишно до 2016 г., но ще глътне 1,5 млрд. паунда.

През 2013 г.  GlaxoSmithKline очаква да постигне ръст на печалбата на акция между 3% и 4% при ръст на продажбите от 1%, подчерта Уити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още