IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебен процес в САЩ ще струва 3 млрд. долара на GlaxoSmithKline

Компанията се призна за частично виновна заради рекламата и продажбата на опасни лекарства

22:26 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдебен процес в САЩ ще струва 3 млрд. долара на GlaxoSmithKline

С плащането на милиардна сума британският GlaxoSmithKline Plc - една от най-големите фармацевтични корпорации в света, уреди съдебния спор, свързан с най-голямата здравна измама в историята на САЩ, предаде Ройтерс.

Компанията, която е втора по големина във фармацевтичната индустрия с близо 7% пазарен дял и над 110 000 служители, прие да се признае за частично виновна по някои обвинения за извършване на криминални престъпления и да плати 3 млрд. долара, за да бъдат преустановени разследванията. 

В продължилия няколко години съдебен спор се засягаше пропуска на компанията да съобщи на клиентите информация за безопасността на някои от най-популярните си продукти, сред които лекарството за диабет Avandia, както и антидепресантите Paxil и Wellbutrin. През ноември концернът вече се обяви за извънсъдебно споразумение.

Като част от сделката GlaxoSmithKline прие и засилен правителствен контрол над продажбите си, за да предотврати използването на рушвети или други забранени практики.

GlaxoSmithKline уточнява, че за глобата ще бъдат използвани наличните кешови резерви на компанията. „От името на GSK изказваме най-дълбоките си съжаления и още веднъж заявяваме, че взехме поука от грешките си", заяви главният изпълнителен директор Андрю Уити. По думите му Glaxo вече е променила практиката си за реклама и продажба в САЩ. „В случай на нужда ще уволним наши служители, чиито погрешни решения са доказани“, заяви Уити.

Разследванията започнаха през 2004 г. от щатската прокуратура в Колорадо. С течение на времето към делото се присъедини и американското правосъдно министерство.

Това е най-голямата сума за уреждане на съдебен спор в американската история и най-голямата глоба, плащана някога от фармацевтична компания, допълва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още