IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NBG и Eurobank създават най-голямата гръцка банкова група

Акционерите в Eurobank ще получат по 58 акции от новата банкова група за всеки 100 притежавани от тях акции на Eurobank.

10:26 | 19.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на National Bank of Greece в Атина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клон на National Bank of Greece в Атина. Снимка: Архив Ройтерс

National Bank of Greece (NBG) съобщи, че придобива 84,35% от акциите на Eurobank Ergasias, като сделката ще доведе до появата на най-голямата банкова група в Гърция, предаде РИА Новости, като се позова на информация в гръцкия сайт Capital.gr.

Преговорите за сливането на двете кредитни институции започнаха на 5 октомври 2012 г. „След успешното приключване на сделката за придобиването ан 84,35% от уставния капитал на Eurobank Ergasias бих искал да ви приветствам официално в групата на National Bank of Greece, една доста динамично развиваща се банка“, се посочва в обръщение на нейния главен изпълнителен директор Александър Туркулиас към служителите.

По думите му двете кредитни институции обединяват усилията си и създават банка, способна да отговори на предизвикателствата, които се изправят пред гръцката финансова система. Групата възнамерява да проведе бързо рекапитализиране, да повиши ликвидността, да понижи експлоатационните разходи и да понижи рисковете за дейността си.

„Целта ни е да създадем условия за подпомагане на възстановяването на доверието в гръцката финансова система и за повишаване на възможностите за финансиране на реалния сектор на икономиката. Новата група ще разполага с широка мрежа за обслужване на клиенти в Гърция и на ключовите регионални пазари в Югоизточна Европа с над 18 млн. клиенти“, пише още в обръщението.

Двете банки имат стабилно присъствие на българския пазар – National Bank of Greece контролира ОББ, а Eurobank е собственик на Пощенска банка и още няколко финансови компании, включително такива за лизинг и факторинг.

Eurobank Ergasias бе втората гръцка банка по пазарна капитализация с над 300 клона в страната и влизаше в групата компании на бизнесмена Спирос Лацис.

Банката работи в 8 държави, включително в Люксембург, Сърбия, Кипър и Украйна.

Акционерите в  Eurobank ще получат по 58 акции от новата банкова група за всеки 100 притежавани от тях акции на Eurobank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още