IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепя възобновяването на преговорите с Турция за ЕС

Въпреки това обаче германският канцлер е скептична по отношение приемането на страната в съюза

13:18 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел декларира своята подкрепа за възобновяването на преговорите с Турция за приемането на страната в Европейския съюз (ЕС), въпреки че Берлин остава скептичен дали Анкара въобще някога ще се присъедини към общността, съобщава Financial Times.

В обръщение преди посещението си в турската столица в понеделник Меркел подкрепи френското решение, взето по-рано този месец, за вдигане на ветото върху една от преговорните глави с Турция, след като консултациите с Анкара бяха замразени през последните близо 3 години.

Тъй като Франция блокира други 4 глави, а Кипър още 6, турският премиер Реджеп Ердоган призовава за допълнителни отстъпки при рестартирането на преговорите.

Във видео интервю, на което германският канцлер е заснета с млад турски студент по медицина в своя офис в Берлин, Меркел коментира, че „ни предстои дълъг път.“

„Въпреки че съм скептична, аз гласувах за продължаване на преговорите за приемането на Турция в ЕС. Аз съм за отварянето на още една преговорна глава, така че да може да осъществим прогрес“, посочва тя.

Правителството на Меркел е разединено по въпроса за приемането на Турция в общността. Дясноцентристкият Християндемократически съюз на канцлера иска отношенията с балканската страна да останат на ниво „привилегировано партньорство“.

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле и неговата Партия на свободните демократи, която е по-малкият коалиционен партньор в правителството на Меркел, подкрепя пълноправното членство за Анкара в ЕС. Такава е позицията и на опозиционната Социалдемократическа партия.

Турски дипломати настояват ЕС да направи повече от това да вдигне ветото върху една-единствена преговорна глава. „Искаме отварянето на още няколко глави. Само така отношенията с ЕС ще бъдат наистина съживени“.

Също така Анкара настоява ЕС да предостави повече подробности около плановете си да либерализира визовия режим за турските граждани, както и да се консултира с турското правителство, с което има митнически съюз, за търговските договори, които сключва с трети страни.

Според проучване на общественото мнение, публикувано от германския вестник Bild в неделя, 60% от германците се противопоставят на приемането на Анкара в Европейския съюз.

Според проведено миналия месец в Турция друго проучване на общественото мнение близо две трети от турските граждани са на мнение, че страната им трябва да се откаже от кандидатурата си в ЕС.

Тази година Германия е на път да бъде изместена от Ирак като основен търговски партньор на Турция. Въпреки това близо 40% от турския износ остава предназначен за ЕС. Европа е и основен чуждестранен инвеститор в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още