IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК пита как да изглежда Кодексът на европейските данъкоплатци

Гражданите и бизнесът в момента трудно се ориентират какви са им правата и задълженията в друга страна от общността, смятат европейските чиновници

15:45 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК пита как да изглежда Кодексът на европейските данъкоплатци

Европейската комисия (ЕК) започна обществени консултации за два проекта, които ще подобрят събирането на данъци в общността.

Едната процедура е насочена към създаването на Кодекс на европейските данъкоплатци, който да даде яснота по отношение на правата и задълженията на данъкоплатците и на данъчните власти. Втората консултация се отнася за въвеждането на европейски данъчен номер, чрез който по-лесно ще може да бъдат идентифицирани европейските данъкоплатци.

Европейските институции подканват всички заинтересовани страни да изкажат своето становище относно тези идеи. Крайният срок е 17 май 2013 година.

И двата проекта са част от плана за намаляване на данъчните измами, предложен от Европейската комисия през декември 2012 година. Чрез кодекса, който ще бъде изграден с помощта на европейските данъкоплатци, ще може по-лесно да се определят кои са данъкоплатците, а съответно и по-лесно да бъдат събирани приходите от тях, смята комисарят по въпросите на данъчната политика в ЕС Алгирдас Шемета.

В момента в повечето държави от общността има подобни кодекси, отбелязват още от ЕК, но правата и задълженията на данъкоплатците варират значително. По този начин много трудно гражданите и компаниите могат да се ориентират в какви са техните права и задължения като данъкоплатци в друга държава от ЕС.

Липсата на ясно идентифициране на данъчните субекти също може да затрудни националните власти да съберат данъчните приходи, да доведе до двойно събиране на данъци или до укриване на приходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още