IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bankia с най-висока загуба в испанската корпоративна история

Главният изпълнителен директор Хосе Игнасио Гоириголзари се надява през тази година банката да се върне към печалба

18:43 | 28.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Bankia с най-висока загуба в испанската корпоративна история

Изпитващата финансови затруднения испанска банка Bankia обяви рекордна загуба от 19,2 млрд. евро – най-високата загуба в испанската корпоративна история. Лошият финансов резултат се дължи основно на мащабно отписване на лоши активи, но от банката изразяват увереност, че вече са в "солидна позиция за връщане към печалба", отбелязва Ройтерс.

Bankia се превърна в олицетворение на испанската банкова криза и колапсът ѝ през май миналата година принуди Мадрид да поиска от Европейския съюз (ЕС) финансова помощ за в размер над 40 млрд. евро, за да подкрепи целия сектор. С тези пари правителството се опитва да стабилизира банковата система, която все още не може да се съвземе от срива на пазара на имоти през 2008 г.

За тази година създаденият преди две години съюз на спестовните каси се надява да се завърне в зоната на печалбите. Възстановяването може да стане факт, след като финансовата институция прехвърли повече от 22 млрд. евро в лоши ипотеки и кредити за строителния сектор към т.н. "лоша банка" на страната.

Според условията на получената през ноември европейска помощ банката представи план за съкращаване на 6 хил. работни места, намаляване на клоновете с 39% и набиране на 50 млрд. евро от разпродажба на активи. Освен това  Bankia и новосъздадената компания-майка BFA ще получат общо около 18 млрд. евро от европейските спасителни фондове. Преговорите за това продължават все още. Общата загуба на Bankia и BFA достига 21,2 млрд, евро.

Акциите на Bankia са спаднали с 21% от началото на годината и с общо 92% от началната си цена.

"Предизвикателството пред нас е да направим Bankia рентабилна компания, която може да се отплати на обществото за оказаната помощ", заяви главният изпълнителен директор Хосе Игнасио Гоириголзари, който очаква през 2015 г. банката да постигне печалба от 1,2 млрд. евро.

Благодарение на държавната подкрепа Bankia се надява до 2015 г. възвръщаемостта на собствения капитал да мине десет на сто, което съответства на нивото на водещите европейски банки. Целта е амбициозна: делът на лошите кредити от общия размер на кредитите е 13%, все още е доста над средното за бранша ниво от 10,4%.  Bankia отчита повишение на депозитите през последното тримесечие на 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още