IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И кипърската борса няма да работи днес и утре

Банките на средиземноморския остров няма да подновят работа, докато не бъде приета програма за стабилизиране на финансовия пазар там, твърди източник от ЕК

10:45 | 21.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кипърската фондова борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кипърската фондова борса. Снимка: Ройтерс

Ръководството на Кипърската фондова борса реши да удължи забраната за провеждане на сесии, въведена на 19 март, до края на седмицата, се посочва в съобщение, публикувано на официалния ѝ уебсайт и цитирано от руската агенция Прайм.

„На фона на удължаването на сроковете, в които банките няма да работят, бе взето решение да бъде удължена забраната за търговия на фондовата борса с цел защита на инвеститорите“, се подчертава в документа.

Междувременно източник от Европейската комисия заяви за ИТАР-ТАСС, че кипърските банки няма да подновят работа, докато не бъде приета програма за стабилизирането на финансовия пазар на страната.

„Такава е позицията на Германия, която в момента оказва най-силен натиск върху ръководството на Европейската централна банка, за да я убеди след 22-и март да спре кредитирането на кипърските банки“, посочва източникът. „Сега тези кредити на ЕЦБ, които се предоставят срещу държавни облигации, емитирани от кипърското министерство на финансите, осигуряват половината от необходимите финансови средства за поддържане на нормалната дейност на кипърските банки. В момента, когато кредитната линия на ЕЦБ бъде затворена за кипърските банки, те ще фалират“, изтъква служителят на ЕК.

Според досега постъпилите информации кипърските банки ще отворят най-рано на 26 март. Независими анализатори смятат, че Германия е посочила тази дата като краен срок за приемане на стабилизационна програма за Кипър.

Под силния натиск на Берлин кипърското правителство трябва да намери начин да финансира стабилизационната програма със 7 млрд. евро, а други 10 млрд. евро ще бъдат отпуснати от партньорите на страната от еврозоната.

В момента Кипър се опитва да намери източници на финансиране за своя дял от стабилизационните усилия. По данни на ИТАР-ТАСС, без да бъде посочван източник, кипърското правителство обсъжда възможността за национализиране на частни пенсионни фондове, откъдето биха могли да бъдат осигурени активи на стойност около 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
По малко излъгани хора! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още