IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър отново обмисля въвеждането на данък върху депозитите

Страната може да предприеме преструктуриране на банковата система

17:24 | 22.03.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клиенти на нарочената за преструктуриране Cyprus Popular Bank се редят пред банкомат до неин затворен филиал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клиенти на нарочената за преструктуриране Cyprus Popular Bank се редят пред банкомат до неин затворен филиал. Снимка: Ройтерс

Кипърското правителство отново обмисля да въведе данък върху депозитите, заяви местният консерватор Продромос Продрому в интервю за кипърска телевизия, цитирано от DPA.

"Той ще се отнася само до високите депозити“, заяви Продрому. За подобна мярка се спекулираше отдавна, сега за първи път потвърждение идва от политик.

Кипърският парламент отхвърли подобна идея във вторник.

Междувременно централната банка на Кипър обяви, че започва процес на оздравяване на банковата система в страната, който трябва да предотврати фалита на втората по пазарна капитализация местна кредитна институция Cyprus Popular Bank, работеща под бранда Laiki, и да защити депозитите на стойност до 100 000 евро, съобщи управителят на централната банка Паникос Димитриадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„В рамките на нормативната база тези мерки по преструктурирането ще бъдат приложени спрямо Cyprus Popular Bank с цел да бъде избегнато „бягство“ на капитала“, каза Димитриадис.

Кипърската централна банка предложи спешно вчера вечерта пакетът от законопроект и предвижда гарантиране на всички депозити до 100 000 евро. Всички банки в страната са затворени до вторник.

Вчера сутринта в кипърската столица Никозия се появиха съобщения, че Cyprus Popular Bank ще бъде закрита. Това предизвика паника сред клиентите на банката, които се втурнаха да теглят средства чрез банкоматите. Късно вчера ръководството на кредитната институция нареди максималната сума, която може да бъде изтеглена от банкомат, да не надхвърля 250 евро.

Клиенти на Cyprus Popular Bank проведоха и демонстрация пред сградата на кипърския парламент, в която участваха около 500 души.

По-късно днес временният лидер на пропрезидентската партия Демократичен сбор Авероф Неофиту обяви, цитиран от РИА Новости, че ако бъде приет законът за преструктуриране на кредитната институция, депозитите на 361 000 клиенти на банката от общо 371 000 ще бъдат запазени на 100%.

По думите на Неофиту законопроектът ще помогне за набирането на 3,5 млрд. евро от необходимите 5,8 млрд. евро, изисквани от Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) като условие за отпускане на спасителната финансова помощ за страната на стойност 10 млрд. евро.

Той припомни, че е необходимо приемането на закон, за да бъде преструктурирана Cyprus Popular Bank. „Тогава спокойно можем да избегнем фалита на Laiki, който би означавал закриването на 8 000 работни места – това е общият брой на служителите в европейската мрежа на банката – и загуба на депозитите на вложителите. Ако законът бъде приет и през следващите дни съгласуваме програма, която да бъде одобрена и от Еврогрупата, във вторник всички служители на банката ще отидат на работа и всички клонове на Laiki ще отворят“, подчерта Неофиту. „Ако не приемем закона, не бих искал да видя как удрят кепенците на банките“, добавя той, цитиран от Кипърската информационна агенция.

Главният изпълнителен директор на Cyprus Popular Bank Такис Фидиас обаче се отказа от предлагания от правителството вариант за спасяване на икономиката на Кипър, предвиждащ преструктурирането на банката, съобщи Интерфакс, като се позова на кипърски месии, без да ги посочва изрично. 

Фидиас смята, че планът за въвеждане на еднократен данък върху депозитите, съгласуван с международните кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, е бил за предпочитане от гледна точка на банковия сектор. В ефира на местна радиостанция той изтъкна, че първоначалното предложение е било болезнено, но е осигурявало бъдеще за банковия сектор.

Последна актуализация: 12:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
"...но опрат ли нещата до действие резултат никакъв." - как да няма резултат - има !!! - това, че той е обратен на това което ти се иска, е друго... Върпоса е докато те омайват , ти да си мечтаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Смехотворно от страна на Берлин е да се създава подобен прецедент въобще в еврозоната, да се ограбват редовите вложители, за да се спасяват банкери. Нали уж Берлин постоянно иска засилена интеграция, но опрат ли нещата до действие резултат никакъв. Ако Кипър фалира Гърция, Испания, Италия, Словения, Франция и Белгия ще го последват в бездната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
След "рекламата" ще има "секс" ... но ще е само за пълнолетни /над 100к/, да не си навират ст'инките там дето е решено да не им е мястото... ако не се сетят навреме, ще им повторение или завишен процент! - После "всички роби" ще ги хранят хуманитарно но и санитарно (на минимум) с микроскопична част от техните пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Предлагам сливане на банки с цел окрупняване на депозитите и прехвърляне на защитените 100 хил. - това за лица които имат влогове в няколко банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Мухаха ...Въпросът е дали ще изберат да фалират 10 пъти иле ще предпочетат 15.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още