IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берсани не успя да сформира правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано ще проведе утре нов кръг преговори с партиите

23:35 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на италианската левица Пиерлуиджи Берсани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на италианската левица Пиерлуиджи Берсани. Снимка: Ройтерс

Лидерът на италианската левица Пиерлуиджи Берсани не успя да състави кабинет след завършилите без явен победител избори, предаде Ройтерс.

"Казах на президента, че не успях да намеря решение и в този момент президентът реши да провери сам незабавно ситуацията," каза Берсани пред журналисти след едночасовата си среща с президента Джорджо Наполитано.

В продължение на седмица Берсани провеждаше консултации с политическите партии и гражданските организации, за да се опита да намери изход от политическата безизходица след парламентарните избори миналия месец.

Вчера Берсани заяви, че единствено „луд човек“ може да пожелае да управлява страната. Той направи коментара си, след като популистката партия "5 звезди" на комедианта Бепе Грило отново отказа да участва в сформирането на коалиционно правителство. 



Президентът Наполитано натовари миналия петък Берсани да състави правителство. Неговата лява коалиция се превърна в първа политическа сила след изборите през февруари и разполага с абсолютното мнозинство в Камарата на депутатите, но не и в Сената, което й пречи да състави самостоятелно правителство.

В началото на седмицата Берсани вече призна, че Италия се намира в "драматично положение" и се нуждае от "правителство, което прави чудеса".

През последната седмица ожесточените спорове се разразиха не само около бъдещата управляваща коалиция, но и около това кой трябва да наследи Наполитано. Бившият комунист, който разполага с дълъг политически опит, се радва на огромно уважение. Той е против нови избори, които вероятно отново няма да доведат до решение и може би дори ще влошат ситуацията, ако бъдат проведени при сегашния често критикуван избирателен закон.

През миналата седмица Пиерлуиджи Берсани призова партиите в парламента да подкрепят новото правителство, след като се провали опита му да привлече движението “5 звезди” на комика Джузепе (Бепе) Грило .

Партията на Грило пък поиска от италианския президент Джорджо Наполитано мандат за съставяне на правителство, когато през миналата седмица представители на представените в парламента политически сили проведоха срещи с Наполитано.

Седемгодишният мандат на Наполитано свършва в средата на май, а разделеният парламент трябва да успее до средата на април да избере наследника му. Перспективата е крехкото правителство, определено от Наполитано, да трябва да разчита на напълно различен и неопитен държавен глава за институционалната подкрепа, от която се нуждае. Заради опасността някой новак да контролира изключително сложната политическа ситуация Наполитано е под натиск да удължи мандата си - нещо, което 88-годишният лидер няколко пъти отхвърли като възможност.

Междувременно от канцеларията на президента съобщиха, че държавният глава ще проведе утре нов кръг преговори с партиите в страната, за да се опита да състави правителство след неубедителните избори. Преговорите ще започнат в 11 часа местно време и ще приключат преди края на деня, заяви говорител на президента.

Държавният глава ще разговаря първо с партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още