IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Easyjet намалява загубата си благодарение на стабилния си зимен бизнес

Ръстът в прихода от едно място за шестте месеца до 31 март скача изненадващо силно с около 8,5%

16:44 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Easyjet&nbsp;е решила да изпълни опциите си за три самолета A320. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Easyjet е решила да изпълни опциите си за три самолета A320. Снимка: Ройтерс

Британският нискотарифен превозвач Easyjet е поел по добър курс след силни продажби през зимата. Лошото време се отплаща щедро на британската авиокомпания. Тъй като повече пътници са предпочели да летят на юг, тя успява да намали загубата си за първите шест месеца на текущата фискална 2012/13 година почти наполовина.

За приключилото в края на март полугодие Easyjet очаква загуба в размер на между 60 до 65 млн. паунда преди данъци в сравнение с предходните очаквания за загуба в диапазона на 50 – 70 млн. лири. Година по-рано загубата бе в размер на 112 млн. паунда.

И великденските празници, които тази година бяха още през март, са допринесли за добрия резултат, се казва в съобщението на авиокомпанията, която през първата половина на годината постигна представяне в съответствие с очакванията, направени на 24 януари.

Ръстът в прихода от едно място за шестте месеца до 31 март скача изненадващо силно с около 8,5%, което се дължи отчасти на по-силните от очакваните късни резервации в навечерието на католическия и протестантски Великден. Тази стойност е била с около 1,5 процентни пункта по-висока заради по-ранното настъпване на Великденските празници в западните страни.

Разходът за място скача с около 3,5% (без горивата и при постоянен валутен курс), като този резултат се покрива с очакванията през януари въпреки неблагоприятното време и натовареността на полетите, която е била с 1,7 процентни пункта по-висока.

Неблагоприятните климатични условия обаче са имали и негативен ефект - по-високо от очакваното ниво на отменени полети. В резултат на това ръстът в капацитета е 3,3% - малко по-нисък от прогнозите. 

Очаква се, че отслабването на британската лира спрямо еврото, долара и швейцарския франк ще има неблагоприятно въздействие през първата половина на тази финансова година в размер на 30 до 35 милиона лири плюс допълнителни около 5 милиона лири заради промените в цената на горивата.

Освен това easyJet обяви днес, че отбелязва значителен напредък в оценката си за следващото поколение технологични самолети за къси разстояния. Компанията е решила да изпълни опциите си за три самолета Airbus A320, като в същото време завършва процеса за оценка на флота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още