IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местният парламент в испанската провинция Кантабрия забрани фракинга

Регионът разполага с богати залежи на шистов газ, но обществеността има резерви по отношение на технологията за добив

15:29 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Местният парламент в испанската провинция Кантабрия забрани фракинга

Законодателите в северната испанска провинция Кантабрия единодушно приеха да бъде забранен фракинга заради опасенията за околната среда, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Решението за забраната на технологията хидравлично разбиване в региона попари надеждите на централното правителство, че може да разчита на евентуалните богати залежи от шистов газ, за да подкрепи местната икономика, отбелязва изданието.

Испания, която се бори с тежка рецесия и висока безработица, задоволява енергийните си нужди основно от внос. Правителството се надяваше, че с разработването на залежите от шистов газ страната ще намали зависимостта си от вносните петрол, въглища и природен газ.

Според предварителните оценки залежите от шистов газ в Испания са значителни, но възникнаха опасения за безопасността на техниката на добив, при която в земните недра се инжектират вода и химикали под високо налягане. В тази връзка Народната партия, която има мнозинство в местния парламент в Кантабрия, предложи законопроект за забрана на фракинга.

Той е бил гласуван вчера следобяд, като е получил подкрепата на всички политически сили в парламента на провинцията.

Все пак Народната партия изрази подкрепата си за фракинга в национален мащаб, но при спазване на всички правила за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още