IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EADS иска да откупи свои акции директно от Франция

Предложената цена е 37,35 евро на акция, с което френската държава може да получи почти 0,5 млрд. евро

12:26 | 15.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
EADS иска да откупи свои акции директно от Франция

Като част от програмата си за обратно изкупуване на акции европейският авиационен и отбранителен консорциум EADS планира да придобие акции директно от Франция. Компанията е стартирала преговори за над 1,56 на сто от собствения си капитал, които са собственост на френското правителство, заяви EADS в понеделник, цитирана от Ройтерс. 

Цената е 37,35 евро на акция – колкото EADS предложи на френския медиен концерн Lagardere през миналата седмица за 1,6 на сто от акциите си - за общо 0,5 млрд. евро. Миналия вторник Lagardere пласира своя пакет акции от 7,4 на сто на инвеститори извън борсата за  2,3 млрд. евро, а EADS придоби 1,6% от капитала си за 0,5 млрд. евро.

Паневропейският концерн планира да изкупи обратно до 15 на сто от акциите си в срок от 18 месеца. За по-нататъшното придобиване на собствени акции EADS планира да наеме и борсов посредник. 

Сделките с Франция и Lagardere са част от реформата на концерна, за която се споразумяха частните и държавните акционери след провала на сливането с BAE Systems. След приключване на сделката с Lagardere по-късно през годината се очаква и оттеглянето на Daimler. Германците планират да прехвърлят акциите си след юли.

Германия и Франция ще държат в бъдеще пакети от около дванадесет процента. Испания намали наскоро дела си с 1,15 пункта до четири процента.

Чрез промяната се очаква EADS в бъдеще да бъде по-независима от политическите амбиции на Европа. Създаденият преди 13 години от различни фирми от Франция, Германия и Испания концерн често е повод за кавги между народите от двете страни на река Рейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още