IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на големите вложители в Bank of Cyprus могат да намалеят до 40-45%

От кипърската централна банка са свили списъка с вложители, чиито сметки няма да бъдат засегнати от отписването на суми по депозитите над 100 000 евро

13:30 | 22.04.13 г. 1
Загубите на големите вложители в Bank of Cyprus могат да намалеят до 40-45%

Централната банка на Кипър е взела решение за рязко намаляване на броя на компаниите и организациите, за които ще бъде направено изключение при орязването на депозитите на стойност над 100 000 евро. Това ще позволи да бъде понижен значително процентът на отписване от сметките на големите вложители в Bank of Cyprus, съобщава кипърският вестник Fileleutheros, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Министерството на финансите и централната банка на страната са предприели тази стъпка, за да понижат загубите на големите вложители в банката до 40-45% от очакваните 60-80%.

Късно вечерта в неделя централната банка съобщи окончателното си решение за това чии депозити трябва да останат незасегнати в процеса на преструктуриране на Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank. Това ще бъдат депозити, свързани с правителството, държавните учреждения, общините и платежната система JCC.

"Решението бе взето, за да се намали броят на изключенията и да бъде облекчено положението на вложителите с негарантирани депозити в Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank", заяви кипърският министър на финансите Харис Георгиадис, цитиран от Атинската информационна агенция.

Сред извадените от съгласувания с международните кредитори на страната изключения са активите и задълженията, прехвърлени в Bank of Cyprus от подлежащата на ликвидиране Cyprus Popular Bank. Това са вложения на застрахователни компании, финансови компании, които не влизат в списъка на специалния държавен регистър, пенсионни фондове, фондации и частните училища. От тяхната стойност ще бъдат отписани 27,5%.

На 25 март Кипър постигна споразумение с международните си кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, според което преструктурирането на Bank of Cyprus и ликвидирането на  Cyprus Popular Bank са едни от главните условия за отпускането на спасителна финансова помощ на стойност 10 млрд. евро за средиземноморската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Не знам, как след събитията в Кипър, някой може да има банков депозит и да спи спокойно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още