IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър пак изненадва - парламентът ще гласува финалното спасително споразумение

Около половината от депутатите вероятно ще се противопоставят на програмата, която се счита за жизненоважна, за да не излезе страната от еврозоната

21:02 | 17.04.13 г. 1
Кипър пак изненадва - парламентът ще гласува финалното спасително споразумение

Сделката за спасяването на Кипър отново беше обвита в несигурност, след като стана ясно, че парламентът на страната ще трябва да гласува финалното споразумение, предаде Ройтерс.

Ранните признаци около изненадващия вот са, че около половината от депутатите вероятно ще се противопоставят на програмата, която се счита за жизненоважна, за да не излезе страната от еврозоната.

От малката опозиционна Партия на зелените заявиха, че нейните депутати ще гласуват “против” програмата. От комунистическата партия AKEL и социалистическата EDEK, които имат общо 24 депутатски места, още не са изразили официално намеренията си, но предположенията са, че те също биха могли да гласуват “против”, за да втвърдят позицията си по отношение на споразумението с международните кредитори. Има вероятност обаче представителите на двете политически сили да се въздържат от вота.

Информационната агенция припомня, че кипърският парламент шокира Европа миналия месец, като единодушно отхвърли първоначалния вариант на спасителния план за страната. Въпреки това, в окончателната версия на споразумението също беше включена опцията големите вложители да поемат част от загубите и да участват в стабилизирането на банките на острова.

Освен от парламента на Кипър, сделката трябва да бъде одобрена и от националните парламенти на останалите държави от еврозоната.

Същевременно говорителят на кипърското правителство Христос Стилианидис коментира по националното радио, че “който се готви да гласува против международното спасително споразумение, трябва да каже откъде да се намерят 10 млрд. евро”. “Те ще трябва да кажат как ще се справят с изплащането на заплати и пенсии и как ще потушим международния скандал, който ще причиним, ако споразумението бъде отхвърлено”, допълни Стилианидис.

Очаква се договорът между Кипър, европейските му партньори и Международния валутен фонд да влезе в парламента на страната към края на този месец, след като бъде одобрен от кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
не знам защо това се приема за лошо според мен даже трябва по широк кръг хора да го решават а не само 2 чиновници със неясно колко пари подкупени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още