IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Кипър все още е застрашен от фалит и излизане от еврозоната

Страната се сблъсква с огромни финансови проблеми и ще има нужда от допълнителна помощ или преструктуриране на настоящия държавен дълг, смятат от агенцията

20:33 | 15.04.13 г. 3
Moody's: Кипър все още е застрашен от фалит и излизане от еврозоната

Кипър остава заплашен от фалит и излизане от еврозоната въпреки споразуменията с международните кредитори за отпускане на помощ на стойност 10 млрд. евро, срещу чието получаване се съгласи да преструктурира двете най-големи банки в страната и да предприеме други антикризинси мерки, обявиха от международната рейтингова агенция Moody`s, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според гръцката телевизия Sigma “докато правителството на страната разработва планове за стимулиране на икономическия ръст, от Moody's стигат до извода, че се запазва възможността Кипър да не успее да изпълни дълговите си анагажименти“.

От агенцията смятат, че „потенциалното излизане на острова от еврозоната ще се обсъжда в продължение на още много години“. От Moody's преценяват, че „въпреки приемането на план за спасяването на Кипър на стойност 10 млрд. евро и облекчението, с което бе съпроводено постигането на тази цел, страната продължава да се сблъсква с огромни финансови проблеми“.

Анализаторите на агенцията са на мнение, че за да може държавният дълг на Кипър да достигне устойчиви нива, на страната ще е необходима допълнителна финансова помощ или преструктуриране на дълга, а „следователно се запазва рискът от неизпълнението на дълговите ангажименти и възможността за напускане на еврозоната, която ще продължи да се обсъжда активно“.

В края на март Moody's понижи тавана по кредитния рейтинг на Кипър до Саа2, позовавайки се на възможността от излизане на островната държава от еврозоната. Таванът по кредите отразява рисковете за компаниите, базирани в Кипър, и работещите с тях инвеститори. Дългосрочният рейтинг на Кипър е Саа3 с негативна перспектива, като той бе оставен от агенцията без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mupo
преди 11 години
връщане към националната си валута, инфлация до ниво изработеното да покрива първо дълговете на държавата и после каквото остане се разпределя. Почваш да получаваш заплата 20 000 лева което се равнява на 6$ и се чудиш какво свата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Добре, излиза от ЕЗ е и?Какво следва? В какво се изразява излизането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Както казах, депозитите бяха само началото. Кипър е свършен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още