IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bankia изненадващо излезе на печалба през първото тримесечие

Печалбата на Caixabank отчита силен ръст благодарение на еднократни ефекти, докато на Santander се свива заради забавянето на развиващите се пазари

10:51 | 25.04.13 г.
Bankia изненадващо излезе на печалба през първото тримесечие

Испанската банка Bankia изненадващо обяви, че се е върнала към печалба през първите три месеца на годината, след като записа рекордна загуба през 2012 г., съобщи ВВС.

Печалбата на финансовата институция за първото тримесечие е в размер на 74 млн. евро, докато през 2012 г. отчете загуба от 19,2 млрд. евро – най-голямата в корпоративната история на Испания.

Въпреки позитивните резултати, ръководството на банката, която все още е държавна, предупреждава, че предизвикателствата пред испанската икономика продължават да са извор на притеснения. „Тази година ще отбележи връщането към нормалността, но средата все още не е нормална“, коментира генералният директор на банката Хосе Севиля пред журналисти.

Финансовата институция получи около 18 млрд. евро помощ по линия на спасителния план за банковия сектор.

Същевременно най-голямата испанска банка Banco Santander отчете 26% спад на печалбата през първото тримесечие. Чистата печалба на финансовата институция се е свила до 1,21 млрд. евро, докато анализатори, анкетирани от Bloomberg очакваха 1,31 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на Santander Алфредо Саенс прогонзира, че през следващите три години банката ще започне да отчита все по-силни печалби, тъй като скоро ще приключи процесът по „прочистване“ от проблемни активи, свързани със сектора на имотите в страната.

Оптимизмът му обаче е поставен под въпрос, тъй като банките в Испания продължават да провизират проблемни кредити и да генерират загуби от вътрешния пазар, а същевременно изпитват проблеми и на развиващите се пазари, на които присъстват, като например Бразилия.

Делът на „лошите“ кредити в баланса на Santander е нараснал до 4,76% към края на март от 4,54% през декември и се очаква да продължи да се разширява. В тази връзка чистите приходи от лихви през първото тримесечие са се свили с 14 на сто на годишна база.

Една от най-стабилните банки в Испания в момента – Caixabank, също зарава инвеститорите днес, като обяви, че печлбата за периода януари-март е нараснала до 335 млн. евро от 48 млн. евро година по-рано. Провизиите за проблемните кредити са се увеличили до 1,95 млрд. евро, но са компенсирани благодарение на еднократни ефекти за 2,22 млрд. евро, което е довело и до силния ръст на финансовия резултат.

Банката отчита и 12% ръст на чистите приходи от лихви за тримесечието до 992 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още