IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сформирането на правителство в Италия отново зацикля

Номинираният за премиер Енрико Лета и партият на Берлускони имали "съществени различия", но срещата им е била "обнадеждаваща"

10:13 | 26.04.13 г.
<p>
	Енрико Лета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енрико Лета. Снимка: Ройтерс

Номинираният за министър-председател на Италия Енрико Лета е започнал „обнадеждаващи“ преговори за сформирането на ново правителство, но „съществени различия“ между него и дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони ще забавят процеса, предаде Ройтерс.

Лета коментира, че и днес ще продължи да оценява шансовете си да състави широка коалиция.

„Мисля, че имаме нужда от повече време, защото сме в период на дълбока и взаимна опозиция и различията, които остават, все още са значителни“, каза Лета пред журналисти след двучасова среща с представители на „Народ на свободата“ на Берлускони. „Всички ме окуражават, но това не решава проблемите“, допълни той.

Президентът на Италия Джорджо Наполитано, който посочи Лета за нов премиер в сряда, настоява да се сформира широка коалиция преди отварянето на финансовите пазари в понеделник. Наполитано планира освен това да поиска от парламента да гласува вот на доверие на новото правителство по-късно през следващата седмица, информират запознати източници, пожелали анонимност.

Делегацията на „Народ на свободата“ е поискала от Енрико Лета той да се съгласи да се фокусира върху приоритетни мерки за насърчаване на икономическия растеж, както и да намали данъците, за да спечели подкрепата на партията, съобщи нейният секретар Анджелино Алфано.

„Удовлетворени сме от начина, по който протече срещата (с Лета – бел. ред.), но сме внимателни, понеже все още има нерешени проблеми“, допълни Алфано.

Той поясни, че „Народ на свободата“ търси подкрепата на Енрико Лета по 8 мерки за съживяване на растежа, включително намаляване на данъците за бизнеса, който назначава млади хора на работа, намаляване на бюрокрацията и премахване на имотния данък.

Премахването на имотния данък и връщането на парите на данъкоплатците, които са го внесли, беше в основите предизборната платформа на дясноцентристката коалиция, припомня агенцията.

Енрико Лета се смята за способен да формира правителство и да управлява консенсусно. Резултатите от проучване на общественото мнение на италианската държавна телевизия сочат, че 43% от избирателите одобряват неговата номинация.

По думите на Силвио Берлускони обаче не е от съществено значение кой ще оглави следващото правителство на Италия, стига той да продължи с реформите. „Важното е да има правителство и да има парламент, който да може да одобрява различни мерки, от които се нуждаем, за да излезем от кризата и рецесията и да се върнем на пътя на растежа“, коментира той в телевизионно интервю.

Движението на комика Джузепе Грило „5 звезди“ вече обяви, че ще бъде в опозиция, но ще подкрепя „специфични реформи“, и подчерта, че не желае да влиза в каквито и да било коалиции. Представители на движението са казали на Енрико Лета, че нямат никакви изисквания към бъдещите министри, освен че очакват, те да са експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още