IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид прави пореден опит да съживи икономиката си

Правителствените мерки ще са фокусирани върху структурни реформи вместо върху нови икономии

14:01 | 26.04.13 г.
<p>
	Протест срещу бюджетните икономии в Мадрид, 25 април 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу бюджетните икономии в Мадрид, 25 април 2013 г. Снимка: Ройтерс

Испания се очаква да обяви нови мерки за съживяване на икономиката, ден след като стана ясно, че безработицата в страната е достигнала пореден рекорд, съобщава BBC.

Според наблюдателите мерките ще са по-скоро свързани с икономически стимули, отколкото с нови икономии. Решението е част от назряващия в Европа дебат за адекватността на политиката за бюджетни икономии.

Премиерът на страната Мариано Рахой се очаква да представи новата програма по-късно днес.

В четвъртък Испания беше залята от вълна от протести срещу бюджетните икономии. За да предотврати опожаряването на банка в Мадрид, полицията се наложи да извърши арести. Сред протестиращите има ранени.

Протестите съвпаднаха с публикуването на последните данни за безработицата в страната. Вчера стана ясно, че през първото тримесечие на годината тя е достигнала 27%. В същото време безработицата при хората под 25 години надхвърля 57%, разкриват данните на Националния статистически институт в Мадрид.

Правителството либерализира трудовото законодателство, за да улесни освобождаването на служители и в същото време наложи строга програма за бюджетни икономии, която предвижда до 2014 г. да бъдат спестени 150 млрд. евро.

Миналата година икономиката на Испания се сви с 1,37% - вторият най-рязък спад от 1970 г. Правителството прогнозира, че през настоящата година рецесията ще отнеме между 1% и 1,5% от испанския брутен вътрешен продукт (БВП).

Очакванията са, че правителствените мерки ще са фокусирани върху структурни реформи вместо върху нови икономии.

Реформите могат да включват промени в пенсионната система като например ускоряване на планираното повишаване на възрастта за пенсиониране и прекратяване на практиката за инфлационно индексиране на пенсиите.

Може да бъде преразгледана и системата за помощи за безработни, както и мерките в подкрепа на малкия и среден бизнес.

Испания преговаря с Брюксел за разсрочване на графика за изчистване на бюджетния дефицит. Решението за това се очаква в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още