IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на печалбата на UBS и Lloyds

UBS се съвзема от скандала около манипулирането на Libor, докато частично национализираната Lloyds обяви ръст на печалбата си от близо 16% на годишна база

11:33 | 30.04.13 г.
<p>
	Лондонското сити попадна в фокуса на медиите със скандала около манипулирането на Libor. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондонското сити попадна в фокуса на медиите със скандала около манипулирането на Libor. Снимка: Ройтерс

Резултатите на швейцарската UBS и британската Lloyds изненадаха приятно анализаторите, съобщава BBC.

UBS се върна към печалбата през първите 3 месеца на годината, след като отчете значителни загуби в края на 2012 г., свързани със скандала с манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor).

Нетната печалба на банката за първите 3 месеца на годината е достигнала 988 млн. швейцарски франка.

Това е с около 5% по-малко спрямо същия период година по-рано, но все пак надхвърля очакванията на повечето анализатори.

Миналата година UBS се оказа в списъка на банките, които бяха глобени от регулаторите за това, че са се опитвали да манипулират Libor.

През последното тримесечие на 2012 г. банката изгуби 1,9 млрд. швейцарски франка. За годината като цяло UBS се раздели с 2,2 млрд. швейцарски франка, от които 1,4 млрд. франка глоба, свързана със скандала около Libor.

В разговор с британския премиер по-рано тази година инвестиционният директор на банката Андреа Орсел заяви, че институцията ще направи всичко възможно да „възстанови“ честта си след скандала.

Банката извършава и мащабно преструктуриране.

В изявление, съпътстващо резултатите, изпълнителният директор на швейцарската група Серджио Ермоти заяви, че, „въпреки че е твърде рано да се декларира победа, ние демонстрираме практически работещ бизнес модел“.

Междувременно Lloyds Banking Group обяви рязък ръст на печалбата си за първото тримесечие на годината.

Банката, 39% от която се държат от британското правителство, обяви печалба преди данъци и такси от 2,04 млрд. британски лири, която е с 280 млн. лири или 15,9% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изпълнителният директор на групата Антонио Хорта-Осорио коментира, че банката отбелязва „чувствителен прогрес“.

Той допълва, че Lloyds продължава да се придържа към „просто, ниско рисково, ориентирано към потребителите банкиране“.

За първото тримесечие на годината печалбата на банката без извънредни приходи и разходи е достигнала 1,5 млрд. британски лири.

Печалбата на банката беше подкрепена и от усилията за ограничаване на разходите. Lloyds обяви 6% свиване на разходите за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още