IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф на Enron може да излезе от затвора с 10 години по-рано

Джефри Скилинг се е съгласил да спре обжалванията за отмяна на наложеното му наказание

13:01 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бивш шеф на Enron може да излезе от затвора с 10 години по-рано

Бившият главен изпълнителен директор на фалиралата Enron Джефри Скилинг може да излезе от затвора десет години по-рано, съобщава ВВС.

Скилинг, който оглавяваше компанията, по времето когато тя се замеси в един от най-големите корпоративни скандали в историята на САЩ, може да получи намаление на 24-годишната си присъда до 14-годишна, след като се е съгласил да спре обжалванията за отмяна на наложеното му наказание.

Хиляди служители изгубиха работата и пенсионните си спестявания след колапса на енергийния гигант през 2001 г.

Споразумението между Скилинг и федералните прокурори ще позволи също така разпределянето на 40 млн. долара, присвоени от него, между потърпевши от измамата на Enron.

Споразумението подлежи на одобрение от съда и препоръчва новата присъда да е между 14 и 17,5 години, включително времето прекарано в затвора от 2006 досега.

“Предложеното споразумение слага край на дълъг и болезнен процес“, коментира адвокатът на Скилинг Дейниъл Петрочели. „Макар че препоръчваната присъда все още ще е двойно по-голяма от тази на който и да е от останалите ръководители на Enron, които вече отдавна излязоха от затвора, Джеф все пак ще има възможност да си върне съществена част от живота.“

Скилинг работи 20 години за Enron, като бе изпълнителен директор само шест месеца, напускайки компанията четири месеца преди фалита й.

Той бе осъден през 2006 г. от съд в Хюстън, Тексас по обвинения в измама с ценни книжа, заговор, търговия с вътрешна информация и подвеждане на одиторите.

Предшественикът на Силинг като изпълнителен директор Кенет Лей бе осъден за измама и заговор. Той почина през юли 2006 г.

Бившият финансов директор на компанията Андрю Фастоу свидетелства срещу Скилинг и Лей и бе осъден на шест години затвор, като излезе през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още