IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с ръст

Обемът на търговията обаче остава слаб заради затворените борси в САЩ и Великобритания

19:30 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси започват седмицата с ръст

Индексите на основните фондови пазари в Европа завършиха първата сесия за тази седмица с ръст, но при слаб обем на търговията. Сделките са по-ограничени заради празниците, оставили затворени основните пазари в САЩ и Великобритания.

Stoxx Europe 600 записа ръст от 0,3% до стойност от 304,34 пункта, като основен двигател бяха акциите на Fiat, които записаха ръст от 4,4% до цена 5,66 евро за брой. Причината за оживлението е предложението за помощ от страна на италианския министър на индустрията, за да може компанията да запази производствените си мощности в Италия.

 

Vivendi записа ръст на пазарната си капитализация в рамките на 2,8% до цена на акция от 15,60 евро, след като Qatar Telecom предложи 12 млрд. долара за дела на телекомуникационната компания в Мароко.  Това е най-сериозното поскъпване на книжата на Vivendi от 20 март насам.

Инвеститорите преодоляха страховете си, породени от неочакваните данни за свиване на китайското промишлено производство в края на миналата седмица, отбелязва Bloomberg. Днес затворени остават борсите в САЩ и Великобритания. „Затварянето на британския пазар играе основната роля за слабата ликвидност днес”, коментира Раймунд Саксинджър, мениджър във Frankfurt – Trust Investment.

Водещите индекси в 15 от 17 западноевропейски държави приключиха деня с ръст. Френският CAC40 се придвижи с 1% до стойност от 3 995,16 пункта. Германският DAX достигна ниво от 8 383,3 пункта или увеличение от 0,94 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още