IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Julius Baer: И без банковата тайна Швейцария си остава главен банков център

Клиентите променят моделите си на поведение, но мисля, че пак ще предпочетат страната заради безопасността и сигурността, смята банкер

11:45 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Julius Baer: И без банковата тайна Швейцария си остава главен банков център

Действията на швейцарското правителство, разрешаващи на банките да заобиколят законодателството за тайните сметки при разкриването на имената на клиентите им, няма да попречи на последните да влагат пари в страната, заяви Борис Коларди, главен изпълнителен директор на швейцарската частна банка Julius Baer, цитиран от CNBC.

“Мисля, че клиентите лавират от известно време. Мога да кажа, че през последните няколко години станахме свидетели как клиентите на всички пазари променят моделите си на поведение“, каза Коларди, визирайки промяната на обстановката в банковия сектор в Швейцария, който е подложен на натиск от САЩ за разкриване на информация за богати американци, използващи офшорни услуги на частни банки.

Макар в миналото банковата тайна да бе една от основните причини клиентите да се обръщат към частните банки в Швейцария, Коларди твърди, че безопасността и сигурността на банковия център също играе много важна роля.

„Лично аз мисля, че като се имат предвид възможностите за избор дори при този нов бизнес модел, клиентите ще продължат да предпочитат Швейцария пред останалите финансови центрове“, подчерта той.

Коментарите му идват на фона на опитите на швейцарското правителство да разреши продължителния си спор със САЩ за избягването на данъчно облагане. На банките в страната ще бъде разрешено да предадат подробности за своите клиенти на американското правителство срещу обещанието да не бъдат подлагани на законово преследване, като ще им бъде предоставена една година, за да решат дали да приемат предложението на САЩ, съобщи американският вестник New York Times.

Коларди посочи, че е готов да обсъжда дали този ход на швейцарското правителство ще установи прецедент и за други държави, но по думите му финансовият център е започнал „препозициониране“ на банковия си сектор в съответствие с новата регулаторна среда.

„Смятам, че приветстваме тази известна яснота, която се появи накрая. Мисля, че преминаването на Швейцария към нов бизнес модел ще отнеме около 2 години“, изтъкна той.

През 2009 г. бе осъществен пробив в спора със САЩ, като най-голямата швейцарска банка UBS бе принудена да плати глоба от 780 млн. долара и да предостави имената на над 4 000 свои клиенти, за да избегне предявяване на обвинение. Чрез получената тогава информация американските власти имаха възможност да се насочат и към клиентите на други швейцарски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още