IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масов отлив на служители застрашава европейските компании

С възстановяването на икономиката в еврозоната служителите ще започнат да търсят по-добри възможности, сочи изследване

12:19 | 05.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Повече от половината анкетирани изразяват опасения за това колко справедливи са възнагражденията им. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повече от половината анкетирани изразяват опасения за това колко справедливи са възнагражденията им. Снимка: Ройтерс

Европейските компании ще са изправени пред масов отлив на кадри през следващите три години, тъй като икономиката в еврозоната ще се възстанови и служителите ще търсят по-добри възможности, пише CNBC.

Заключението, част от изследването „Подготовка за отлитане“, е направено от анализаторите от Hay Group и Centre for Economics and Business Research (CEBR) във Великобритания. Според експертите текучеството на служители в Европа ще започне своето ускорение от 2014 г., тъй като регионът ще излезе от рецесията.

Движението на кадри ще нарасне до 18,7 на сто през 2016 г. спрямо 9% през 2012 г. Очакванията са близо 39 млн. служители да напуснат работата си и да намерят нова след бъдещото стабилизиране на трудовите пазари на континента.

"Икономическата криза, правителствените мерки за строги икономии и нестабилността на еврозоната поддържаха ниско текучеството на наетите лица в целия регион", отбелязва Бен Хъбард, директор на Hay Group.

"Недоволните служители представляват значителен риск за работодателите. След като икономиките се възстановят и пазарите на труд се подобрят, те ще си потърсят възможности за алтернативна заетост, оставяйки бившите си работодатели пред значителни разходи за наемане на нов персонал", допълва експертът.

"Увеличеното движение на кадри ще бъде инспирирано от служителите в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), професионалните услуги и здравния сектор", отбеляза още Хъбард, осланяйки се на прогнозните данни за търговията на дребно, която се очаква да се повиши от 2016 г. след възстановяването на потребителските разходи.

Около 53 на сто от анкетираните изразяват опасения за това колко справедливи са възнагражденията им, докато 43% не вярват, че тяхната компания демонстрира внимание и загриженост за своята работна сила, се казва още в доклада.

"Трябва да се помисли сериозно за това, което задвижва ангажираността на служителите, както и на какво трябва да се даде приоритет, за да бъдат задържани кадрите след като трудовите пазари се възстановят", коментира още директорът на Hay Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много хартия за ЕЦБ са надиплили... аз се притеснявам повече за имотите отколкото за служителите :0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още