fallback

Кипър ще направи всичко, за да компенсира финансовите загуби на руснаците

Принципът на солидарност ще продължи да характеризира връзките между двете страни, заяви президентът Никос Анастасиадис

16:06 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Кипър ще направи всичко по силите си, за да облекчи последиците от решенията на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за руските граждани, „особено що се отнася до компенсиране на част от загубите, които понесоха акционерите на банките, притежателите на дългови ценни книжа и собствениците на депозити“, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Анастасиадис направи изказването си на церемонията по откриването на Кипърско-руския фестивал, който се провежда за 8-ма поредна година от рускоезичния „Кипърски вестник“ с подкрепата на руското посолство и кметството на Лимасол, където живее най-голямата руска общност на средиземноморския остров.

Във фестивала вземат участие до 10 000 души и той се очертава като едно от най-големите събития в културния живот на Кипър, не пропуска да изтъкне ИТАР-ТАСС. Сред почетните му гости са двама бивши президенти на Кипър, министрите на външните работи и отбраната, както и посланиците на Русия, Китай, Украйна, Унгария и Чехия.

„Партньорството между нашите страни се основава на конкретни и имащи дълбоки корени исторически, политически, културни и религиозни връзки“, отбеляза Анастасиадис. По думите му тези отношения са издържали изпитанието на трайност и дълголетие „дори в условията на безпрецедентната икономическа ситуация, в която се оказа Кипър“.

„Обръщайки се към руските ни приятели, искам да ги уверя, че напълно осъзнавам и споделям разбираемата горчивина и опасенията, предизвикани от принудителните действия, които бяха наложени на моето правителство от решението на Еврогрупата“, подчерта той.

„Не мога да не изразя удовлетворението си и благодарността за доверието и вярата, които показват живеещите на острова руснаци и руската делова общност към Кипър, неговата икономика и банковата му система след решенията на Еврогрупата“, добави кипърският президент.

Според него нагласата на руснаците сочи, че „принципът на солидарност ще продължи да характеризира връзките между двете страни и че въпреки необоснованите слухове, разпространявани сред определени кръгове, Кипър и Русия запазват взаимното си партньорство, на което предстои голямо бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още