IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по италианските ДЦК се повиши на аукцион

Книжата с падеж 2016 г. постигнаха доходност от 2,38% - най-високата от март, след като на предишния аукцион през май тя бе 1,92%

21:03 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по италианските ДЦК се повиши на аукцион

Италия пласира облигации с падеж 2016 г. за 3,4 млрд. евро при доходност от 2,38% - най-високата за книжа с подобен матуритет от средата на март. На последния аукцион доходността беше 1,92%.

Онзи ден доходността по италианските ДЦК достигна най-високото си ниво от повече от два месеца, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка ще купува облигации само на страни, чиито цени на книжата не са в унисон с икономическия фундамент.

Италианското финансово министерство е пласирало и ДЦК с падеж 2028 г. и номинал 1,5 млрд. евро при доходност 4,67%, както и два вида облигации с плаващ купон и падеж 2018 г. на стойност 2,9 млрд. евро.

Общо днес бяха пласирани облигации за 7,8 млрд. евро при максимална цел на аукционите от 8 млрд. След тях доходността по 10-годишните ДЦК на вторичния пазар се понижи с 0,02 процентни пункта до 4,37%, което прави спред от 2,81 пункта спрямо немските облигации.

"Макар, че спредовете ще останат волатилни, изключваме същественото им разширяване. Фундаментът не оправдава такова движение, сега когато Италия има сравнително стабилно правителство, което води страната по пътя на структурните реформи и плавно я извежда от рецесията през последната година", коментира Аналиса Пиаза, специалист по инструменти с фиксиран доход в Newedge Group. 

На фона на икономиката, която вероятно е в осмото си тримесечие на рецесия и безработица на 3-годишен връх от 12% през април, премиерът Енрико Лета призова ЕС да се насочи повече върху растежа и създаването на работни места, и по-малко върху икономиите.

Министрите на икономиката и труда на Италия, Франция, Германия и Испания ще се срещнат утре в Рим, за да дискутират обща стратегия за срещата на високо равнище на ЕС на 27 и 28 юни, която ще се фокусира върху младежката безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още