IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва не е оптимист за разширяването на Шенген

Присъединяването на България и Румъния към безвизовото пространство може пак да бъде обсъдено на Съвета по правосъдие през декември

11:21 | 19.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Литва не е оптимист за разширяването на Шенген

Литва, която поема ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 юли, не е оптимистично настроена за присъединяването на България и Румъния към Шенген, коментира постоянният представител на страната в Брюксел Раймундас Кароблис, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

По време на пресконференция, на която той представи приоритетите на литовското председателство, Кароблис посочи, че му е много трудно да обещае каквото и да било на двете държави.

Европейската комисия смята, че България и Румъния са готови за присъединяване към безвизовото пространство от 2010 г, но няколко от старите страни-членки в Европейския съюз (ЕС) блокират присъединяването им по различни причини и най-вече слабия граничен контрол, корупцията и липсата на прогрес по препоръките, отправяни по линия на еханизма за сътрудничество, както и „социалният туризъм“ на роми от двете страни в други държави от ЕС.

Унгария и Полша обещаха присъединяването на България и Румъния към Шенген да е сред приоритетие им по време на тяхното председателство, но Кипър, Дания и Ирландия не бяха особено активни по въпроса, особено като се има предвид силната опозиция на Холандия.

Раймундас Кароблис пък поясни, че страната му предпочита да постави в приоритетите си проблеми, които действително могат да бъдат решени бързо.

„На нас ни е много трудно да обещаем каквото и да било. Това ще зависи и от случващото се в страните, какъв е прогресът на България и Румъния, както и в зависимост от позициите на другите държави-членки, които имат някакви опасения“, коментира той.

По думите му „социалният туризъм“ още повече е усложнил ситуацията с разширяването на безвизовото пространство.

Особено в Германия и Великобритания обаче се надигна вълна от опасения във връзка с вдигането на рестрикциите за достъп на българите и румънците до пазара на труда в държавите от ЕС, което ще се случи от 1 януари 2014 г. Ромското население от двете държави се счита за заплаха за социалните системи в западните държави, отбелязва изданието.

„Ще разгледаме възможностите да се търси споразумение през декември“, коментира още литовският дипломат, като има предвид Съвета на ЕС по правосъдие, който ще се състои на 5 и 6 декември. Според него обаче и този сценарий не е оптимистичен и остава да се види дали решението ще дойде под председателството на Литва или при бъдещите председателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 10 години
За някои страни приеменато на БГ в Шенген е като приемането на Дилян Пеевски за шеф на ДАНС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още