IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство ще се раздели с дяловете си в Lloyds и RBS

Министърът на финансите Джордж Озбърн не оповести конкретен срок за продажбата на дяловете в банките, които бяха спасени от държавата

11:25 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джордж Озбърн, министърът на финансите на Великобритания, на годишния прием в резиденцията на кмета на Лондон,<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн, министърът на финансите на Великобритания, на годишния прием в резиденцията на кмета на Лондон, Снимка: Ройтерс

Британското правителство ще продаде част от дела си в Lloyds Banking Group, като обмисля да направи същото и с дела си в Royal Bank of Scotland. Това оповести в сряда министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн по време на годишния прием в резиденцията на кмета на Лондон, предава New York Times.

Намеренията дават ясен знак за подхода на правителството към двете банки, които бяха спасени по време на финансовата криза. Близо пет години по-късно, на фона на наближаващите избори, беше повдигнат въпроса дали правителството ще може да намери най-подходящия начин да се раздели с дяловете си в Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland, които са съответно 39% и 82%.

Озбърн не конкретизира времето, за което правителството планира да продаде дяловете. Той поясни, че е много вероятно първите продажби на акции да бъдат насочени към институционалните инвеститори и отбеляза, че Lloyds е в „добра позиция“, тъй като апетитът на инвеститорите се увеличава.

Финансовият министър каза още, че решението за продажбата на дела в Royal Bank of Scotland е все още далеч, защото нейният главен изпълнителен директор Стивън Хестър обяви миналата седмица, че напуска поста си. Едната възможност, която има правителството, е да постави проблемните й активи в „лоша банка“ - едно решение, което според финансовия министър е закъсняло и е можело да се вземе още през 2008 г.

Законодателите и анализаторите използваха думите на Озбърн, за да разсеят несигурността около съдбата на двете банки. За Озбърн обаче продажбата на държавните дялове е само малка спънка на фона на дългия списък с проблеми на банките, които трябва да разреши до изборите.

Очаква се той да подкрепи предложенията за въвеждане на наказателни мерки срещу банковите мениджъри. Предложенията в обем от 600 страници трудно ще могат да се прочетат за кратко време, но все пак трябва да се обсъдят задълбочено. Една от препоръките е банковите директори да бъдат заплашени от затвор с аргумента, за да се отнасят по-отговорно към работата си.

В сряда британският премиер Дейвид Камерън обяви подкрепата си за евентуални мерки, насочени към „налагане на наказателни санкции за банкери, които се отнасят безотговорно към работата си.“

На вечерята Мървин Кинг, оттеглящият се в края на месеца гуверньор на Централната банка на Англия, заръча на своя заместник Марк Карни, бившият гуверньор на Канадската централна банка, да работи за подобряване стабилността на британските банки.

„Всички наши големи банки поддържат високи нива на ликвидност“, каза Кинг. „А най-големите банки, подкрепящи националната икономика, до голяма степен остават държавна собственост. Трудно е да си представим как банков сектор в този му вид реално допринася за възстановяването на икономиката“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още