IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След много компромиси и консултации дългосрочният бюджет на ЕС е одобрен

Европейските депутати приеха на "първо четене" бюджета за 2014-2020 г., като през есента ще има още едно гласуване

16:43 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След много компромиси и консултации дългосрочният бюджет на ЕС е одобрен

След множество компромиси между страните членки и поредици от консултации между европейските институции дългосрочният бюджет на ЕС вече е одобрен от европейските депутати на своеобразно "първо четене".

Депутатите поставиха някои допълнителни изисквания към Съвета и през есента ще има още едно гласуване. На него Многогодишната рамка ще трябва да получи одобрението на половината плюс един от европейските депутати в 754-местния парламент.

Припомняме, че в края на миналата седмица беше постигнат пробив след като Съветът на ЕС, Европейската комисия и Европейският парламент успяха да постигнат споразумение по финансовата рамка на общността за периода от 2014 до 2020 година. Споразумението скоростно беше вкарано в дневния ред на парламента преди летните отпуски.

В резултат - по време на днешното гласуване бюджетът получи одобрението на 474-ма депутати. Против предложението гласуваха 193-ма, а 43-ма се въздържаха, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Бюджетът на ЕС за следващите седем години е в размер на 960 млрд. евро. За първи път има намаление на средствата, с които ще разполага общността. До това решение достигнаха лидерите на страните от ЕС след дълги месеци на обсъждания и го мотивираха с финансовата криза.

От Европейския парламент пък се обявиха против това орязване на средства. Споразумението беше постигнато чрез предложението за задължителна ревизия на бюджетната рамка през 2016 година. На тази идея беше погледнато благосклонно и от страна на ЕК, защото ще даде възможност на следващите Европейски парламент и Европейска комисия да направят промени, съобразно своите виждания за финансите на общността.

Изборите за нов Европейски парламент ще бъдат през май 2014 година.

Европейските депутати настояха и успяха да договорят още за възможността за прехвърляния на плащания от година на година и по-голяма гъвкавост по отношение на бюджетните ангажименти - и по години, и по пера. По този начин ще бъде постигнато по-лесното финансиране на политики, като например за младежката безработица, научните дейности и т.н.

От своя страна пък Съветът заяви, че ще изпълни ангажимента си за финансиране на изискуемите за 2013 г. задължения, чийто размер достига 11,3 млрд. евро. Министрите на икономиката и финансите на страните членки ще вземат официално решение за първия транш от 7,3 млрд. евро до 9 юли най-късно, а в началото на есента ще решат за втория.

В заключителните преговори беше постигнато още споразумение да бъде увеличен Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица от 2,5 на 3,5 милиарда евро. Допълнителните средства могат да бъдат използвани от страните членки по тяхно желание за схемата за разпределение на храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още