IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отпразнуваха Монсеньор Драги

Dax и Euro Stoxx отчетоха стабилни ръстове, индексът на борсата в Кайро скочи със 7,4 на сто

19:27 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водещият индекс на борсата в Кайро скочи със 7,4 на сто. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Водещият индекс на борсата в Кайро скочи със 7,4 на сто. Снимка: Ройтерс

След драматичния спад на цените на акциите в последните седмици еуфорията на пазарите се завърна. Обвързването на Европейската централна банка към дългосрочно хлабава парична политика се погрижи в четвъртък за ентусиазъм сред европейските инвеститори.

Германският индекс DAX се повиши с 2,11% до 7994 пункта. В следобедните часове  основният германски барометър надмина дори психологическата граница от 8000 пункта. Euro Stoxx50 дори спечели 2,88% до 2644 пункта. И на фондовите борси на силно задлъжнелите страни-членки Испания и Италия също имаше истински фойерверки – те спечелиха по 3,07%, а индексът в Лисабон се изстреля с 3,6%.

Както напрежението около иберийската страна, така и политическата нестабилност в Гърция, подкопават доверието в единната валута. Въпреки това президентът на ЕЦБ Марио Драги опита да успокои ситуацията, заявявайки че ще направи "каквото е необходимо", за да спаси европейската валута. Драги заяви, че лихвените проценти на банката ще останат на тези или по-ниски нива за продължителен период от време, което според него означава повече от година. Той не изключи и отрицателни лихви по банковите депозити при ЕЦБ.

На пазара на облигациите облекчението се изрази в намаляване на възвращаемостта. Еврото поевтиня заради спекулациите от по-нататъшни понижения на лихвата и по време на днешната сесия дори се свлече до петседмично дъно на 1,2884 долара за 1 евро.

С изречението: „Лихвите ще останат за дълго време на сегашното или по-ниско ниво,"  управителят на ЕЦБ Марио Драги се погрижи в следобедните часове за истински фойерверк.

"Същността е този „продължителен период", и тенденцията за спад на лихвата, за която намеква Драги", заяви анализаторът на Commerzbank Майкъл Шуберт.  "Решението бе очаквано", заяви пред Ройтерс икономистът в Unicredit Марко Вали. "В центъра на вниманието ще бъдат думите на Драги, реториката има сериозно значение", добави още експертът.

Сред отделните компоненти в Dax акциите на Continental, Daimler и Volkswagen отчетоха ръст с около четири процента. Най-големият победител в Dax бяха книжата на Commerzbank, които поскъпнаха с 6,61% до 6,21 евро.  При курс от 5,558 евро за акция сутринта частично национализираната банка маркира рекордно ниски стойности. Рязкото движение нагоре дойде в отговор на изявленията, направени от главния финансов директор Шефан Енгелс, който атестира "много добър прогрес" на банката. Същевременно Енгелс нарече първоначалното жестоко понижение на цените за акциите на Commerzbank "по никакъв начин фундаментално необосновано“.

И борсата в Египет имаше повод да празнува, но по други причини. С покупки на египетски акции инвеститорите реагираха на свалянето от власт на президента Мохамед Мурси. Себаситен Енен, портфолио мениджър на  The National Investor в Абу Даби оцененява положително факта, че е налице подробен план на армията за връщане на страната към демокрация.

Водещият индекс на борсата в Кайро скочи със 7,4 на сто до почти двумесечен връх от 5339,64 пункта. За сметка на това цената на суаповете за защита от фалит (CDS) се свиха значително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още