IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия е на път да реши политическата криза

Премиерът Коелю назначи бившия външен министър и лидер на коалиционния партньор Пауло Порташ за вицепремиер

13:21 | 07.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерър&nbsp;Коелю и неговият нов заместник (вляво) при представянето на споразумението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерър Коелю и неговият нов заместник (вляво) при представянето на споразумението. Снимка: Ройтерс

Португалският министър-председател Педро Пасош Коелю преназначи лидера на коалиционната консервативна партия Пауло Порташ на длъжност вицепремиер. По този начин Коелю се надява да сложи край на политическата криза, която заплашваше да свали правителството и да застраши спасителния план за страната, предаде Bulgaria on Air, позовавайки се на Ройтерс.

Повишението на Пауло Порташ идва няколко дни, след като той подаде оставка като външен министър, предизвиквайки опасения, че партията му ще оттегли подкрепата си за ръководената от социалдемокартите коалиция. Премиерът възложи на новия си заместник и ролята на координатор при преговорите с тройката международни кредитори. 

„Продължаваме напред със същата решителност, за да изпълним докрай договорената спасителната програма, която определяше действията ни през последните две години. Заради нея страната ни трябваше да направи много компромиси, но вярваме, че това е правилният път за възстановяване на икономиката и доверието у нашите международни партньори“, заяви премиерът Коелю.

Същевременно той потвърди, че Мария Луиш Албукерке ще бъде назначена за финансов министър, след като Витор Гашпар пръв подаде оставка в началото на седмицата. Именно обявяването на нейното име за поста беше една от причините бившият външен министър Порташ също да се откаже от поста си.

Той смята, че Лабукерке, която е бивш държавен секретар на държавната хазна, ще наблегне на още рестриктивни мерки за сметка на икономическия ръст. За да тушира напрежението, премиерът ще назначи още един представител на по-малкия си коалиционен партньор – Антонио Пиреш де Лима, за икономически министър.

Политическото споразумение между соациалдемократите и кнсерваторите трябва да бъде одобрено от президента Анибал Кавако Силва. Утре му предстоят срещи с всички парламентарно представени партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още