IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker иска от съда да обяви германския й бизнес в несъстоятелност

Българският бизнес под тази марка няма да бъде засегнат, като служители у нас няма да се съкращават

16:20 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Praktiker иска от съда да обяви германския й бизнес в несъстоятелност

Германската верига магазини от типа "направи си сам" Praktiker обяви, че основният й бизнес в Германия ще бъде обявен в несъстоятелност, съобщи Ройтерс.

От компанията посочиха, че директорите на бизнеса, който ръководи магазините на веригите Praktiker и бранда BAU+HOBBY, са поискали съд в Хамбург да открие процедура по обявяване в несъстоятелност на основание на свръхзадлъжнялост.

Магазините от веригата Max Bahr и международният бизнес не са включени в иска, се добавя в документа.

От Praktiker посочиха, че целят преструктуриране на бизнеса в рамките на процедурата по несъстоятелност. 

Очевидно собствениците на германския бизнес са решили, че не си струва да бъдат наливани допълнителни средства, както бе правено неколкократно без особен ефект. "Няма никакъв смисъл да се запълват повече дупки", бе заявил банкер, участващ в извънредна среща на надзорния съвет на компанията.

Според управителя на компанията за България Райнер Витка българските магазини са регистрирани като независимо дружество и проблемите няма да засегнат дейността им. "Служители няма да бъдат съкращавани", каза още Витка.

През 2012 г. в България, където компанията има около 600 служители, беше отчетен спад на продажбите от 4,4% до 90,2 млн. лева, но това намаление показва стабилизация на фона на спада от 12% за 2011 г., от 21,8% за 2010 г. и срив от 25,3% за 2009 г. спрямо предходната. И докато през последната предкризисна 2008 г. компанията е отчела приходи от продажби в размер на 183,8 млн. лева, четири години по-късно те са с над 50% по-ниски – 90,2 млн. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още