IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Praktiker се изстреляха нагоре

Новото начало на концерна зависи изцяло от производството по несъстоятелност

15:52 | 15.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над Praktiker. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над Praktiker. Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на германската верига от типа „направи си сам“ Praktiker  се изстреля в понеделник с 54 на сто (към 15,30 часа), но все пак от доста ниско ниво. Цената на акциите се увеличи с около осем цента до 22 цента. След като през уикенда компанията подаде молба за производство по несъстоятелност, акциите се сринаха, но в края на седмицата покълна и малко надежда, предава Ройтерс.

Въпреки неплатежоспособността основният акционер Изабела де Красни очевидно вярва в жизнеспособността на веригата. "Един фалит не е краят", каза тя пред Bild в събота. Дори и в рамките на групата фалитът се разглежда като шанс за ново начало, писа списание Der Spiegel в изданието си от неделя. Така например мениджмънтът планира да интегрира всички работещи филиали на Praktiker в изключеното от неплатежоспособност подразделение Max Bahr. Целта е да се постигне "ядро Max Bahr" с 180-200 магазина и оборот от 1,5 милиарда евро.  

През миналата година Praktiker имаше оборот от 3 милиарда евро и 414 клона, от които 315 в Германия. Около 20 000 служители се страхуват за работните си места. С концепцията си за ниски цени ("20 на сто отстъпка от всичко - с изключение на храни за домашни любимци") компанията се докара почти до ръба на разрухата. 132 магазини на марката Max Bahr не са засегнати от фалита, те още през есента бяха разделени финансово от групата. Въпреки това кредиторите държат част от бизнеса на Max Bahr. Магазините служат като обезпечение по отпуснатите заеми за 75 млн. евро, които бяха предоставени от Raiffeisen International, Commerzbank, Royal Bank of Scotland и др. „Ние в момента обмисляме с другите инвеститори дали да не уредим заемите и да откупим така дела на банките", казва де Красни.

Praktiker може да бъде печеливш, ако групата значително намали разходите си. "В търговската част с по-добри договори всяка година може да се пестят по 80 милиона евро. Административният апарат е раздут, това изяжда осем процента от продажбите. В индустрията обичайно за заплати там отиват четири процента", заяви главният акционер. Разходите могат да бъдат значително намалени в хода на производството по несъстоятелност, като например ликвидаторът може да прекрати краткосрочни договори за наем или да ги предоговори. Това ще засегне и бившата компания-майка Metro, която е дала под наем на веригата многобройни магазини Praktiker.

Мотивите на Praktiker, че фалитът е трябвало да бъде обявяван, защото преговорите с кредиторите за краткосрочен заем за вливане на ликвидност в размер на до 35 милиона евро са се провалили, бяха отхвърлени от де Красни. „Парите можеше да бъдат намерени. Проблемът беше,че много добре обезпечените кредитори не искаха да се откажат от нито едно обезпечение. И нямаше конструктивен диалог". В допълнение самата тя била готова да инвестира 10 милиона евро заедно със съпруга си Ален де Красни, който чрез своята инвестиционна компания Donau Invest държи почти десет процента от акциите.

"Друг инвеститор е готов да инвестира 30 млн. евро, а също така да поеме около 80 нерентабилни обекта. Така че имаше 40 млн. евро на масата. Но нашата оферта бе отхвърлена", каза де Красни.

Мажоритарният акционер се изказа срещу разбиване. "Още от сега кръжат лешояди, които искат да подберат най-добрите парчета“, каза тя. Дали ще има рестарт за Praktiker сега зависи от хода на производството по несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
concrete2
преди 10 години
Пият на воля студена вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 10 години
Един *** въпрос!Какво става с доставчиците на такива вериги, като им дават стоката като стоков кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още