IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха на финансовия директор на GlaxoSmithKline да напуска Китай

Китайските власти са задържали четирима ръководители на компанията по обвинения в парични злоупотреби в големи размери

15:11 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Забраниха на финансовия директор на GlaxoSmithKline да напуска Китай

Финансовият директор на британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline в Китай Стийв Нечелпът не може да напуска страната заради обвинения от правителството в парични злоупотреби.

Забраната да преминава границите на държавата е наложена още в края на юни, обяви говорителят на компанията Саймън Стийл,
предаде Bulgaria On Air, позовавайки се на публикация в агенция Bloomberg.

Според Стийл, Стийв Нечелпът не е бил разпитван, арестуван или задържан. Компанията работи по въпроса в тяхно сътрудничество с посолството на Великобритания в азиатската страна.

По-рано китайското министерство по сигурността обяви, че са задържани четирима от ръководителите на GlaxoSmithKline заради разследване във връзка с близо 490 млн. долара, използвани за фалшиви разходи за път и срещи, както и за търговия със сексуални услуги. От компанията коментираха, че обвиненията са „срамни“ и биха били в разрез с вижданията им.

Може би това е ход на правителството, с който иска да предупреди другите фармацевтични компании, че трябва да прекратят тази практика“, коментира старши научен сътрудник по здравеопазването в световен мащаб в Съвета за външни отношения в Ню Йорк. 

Отделно от това, от Glaxo заявиха, че изпълнителния директор Андрю Уити ще се оттегли от поста си на директор без изпълнителни правомощия в отдела за бизнес, иновации и умения във Великобритания. По думите им решението не е свързано със скандала в Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още