IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

317 000 фалшиви евробанкноти са иззети в света за първите 6 месеца на 2013 г.

98,5% от подправените купюри са открити в еврозоната, а общите щети, нанесени от фалшификаторите, се равняват на 16 млн. евро

22:36 | 19.07.13 г. 1
<p>
	Фалшиви евробанкноти, заловени Лима, столицата на Перу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фалшиви евробанкноти, заловени Лима, столицата на Перу. Снимка: Архив Ройтерс

През първата половина на 2013 г. от обращение са изтеглени общо 317 000 фалшиви евробанкноти в световен мащаб, съобщиха от Европейската централна банка.

Това означава, че количеството фалшиви банкноти, изтеглено от обращение от януари до юни тази година, е с 26,3 % повече от обема, изтеглен от обращение през същия период на 2012 г., и с 13,2 % по-голямо от количеството, задържано през втората половина на 2012 г.

С най-голяма популярност сред фалшификаторите се ползват купюрите от 50 евро (44,1% от иззетите банкноти са с този номинал), следвани от банкнотите от 20 евро (38%). През последните 6 месеца делът на фалшивите банкноти от 20 евро е намалял, а този на фалшивите банкноти от 50 евро леко се е увеличил.

Почти всички (98,5 %) фалшиви банкноти, заловени през първата половина на 2013 г., са открити в страни от еврозоната, като само около 1,2 % са открити в държави членки на ЕС извън еврозоната и 0,3 % в други части на света.

В сравнение с броя на истинските евробанкноти в обращение (средно 15,1 млрд. през първата половина на 2013 г.) делът на фалшификатите остава много малък. На територията на Германия например на 10 000 жители се падат само около 5 фалшиви банкноти, отбелязват от ИТАР-ТАСС. Ако бъдат включени всички държави от еврозоната, вероятността да получите недействителна банкнота е по-висока – 19 купюри на 10 000 души.

Предизвиква тревога активността на фалшификаторите в Белгия и Холандия, където са иззети съответно 21 500 и 19 000 подправени банкноти. Това е приблизително колкото броят на иззетите фалшиви банкноти в Германия, където живеят 3 пъти повече хора, отколкото в двете представителки на Бенелюкс, взети заедно.

По думите на говорителя на германската централна банка Хелмут Ритен щетите, нанесени от фалшификаторите през първата половина на годината, се равнява на 16 млн. евро. „Този показател остава стабилен от 2011 г. досега. Що се отнася до Германия, там бяха иззети фалшиви банкноти на стойност 1,1 млн. евро“, посочи той.

Истинските банкноти се разпознават лесно чрез простия тест „пипни-разгледай-наклони“, описан на страниците, посветени на еврото, на  уебсайта на ЕЦБ и на уебсайтовете на националните централни банки от Евросистемата (ЕЦБ и седемнадесетте национални банки на държавите-членки на еврозоната), изтъкват от ЕЦБ.

Евросистемата продължава да полага значителни усилия, за да осигури добрата информираност на обществеността за начините за разпознаване на фалшиви банкноти и да гарантира на лицата, работещи с пари в брой на професионална основа, че банкнотоброячните машини могат надеждно да разпознават и изтеглят от обращение фалшивите банкноти, се подчертава в съобщението на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А останали в обръщение са свръхфалшиви.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още